Hlavní navigace

Facebook usiluje o vlastní smartphone

29. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
Podle informací deníku New York Times najal Facebook bývalé techniky Applu, kteří mají zkušenosti s vývojem mobilních zařízení.

Ve svém článku prestižní americký deník uvádí, že se Facebook snaží informace o vlastním smartphonu udržet pod pokličkou a vyhnout se tak jakékoliv nežádoucí publicitě. New York Times se odvolává na zdroje uvnitř společnosti a další jedince seznámené s její personální agendou.

Pokud jsou informace NYT pravdivé, pak se nový smartphone dostane na trh někdy během příštího roku. Pomoci mu v tom mají právě bývalí zaměstnanci konkurenčního Applu, o nichž se ví pouze to, že jeden z nich pracoval na vývoji tabletu iPad, zatímco pár dalších na smartphonu iPhone.

Ze strany Facebooku zřejmě nejde o první snahu o vývoj vlastního chytrého telefonu. Již před lety o něčem podobném informoval server TechCrunch, tehdy však údajně Facebooku chyběly potřebné expertní kapacity, takže z plánů na smartphone nesoucí jméno nejpoužívanější sociální sítě sešlo. Ovšem jen na chvíli. Facebook se poté spojil s HTC, se kterým společně vytvořily projekt kódově pojmenovaný jako Buffy. Právě na něj má navázat současná iniciativa.

Vytvoření vlastního smartphonu by podle analytiků mohlo vylepšit finanční bilanci Facebooku, stejně jako jeho reputaci. Společnosti se totiž příliš nevydařila primární emise akcií (IPO) a hodnota firemních akcií od vstupu na burzu trvale klesá. Firma se proto snaží najít způsob, jak zlepšit svůj mediální obraz.

Kromě vlastního smartphonu by jí k tomu měl pomoci také vlastní webový prohlížeč. Objevily se totiž zprávy, že Facebook touží po akvizici norské společnosti Opera Software, která stojí za pátým nejpoužívanějším prohlížečem na světě. Ve čtvrtek pak společnost uvolnila aplikaci pro mobilní fotografie Camera.

Byl pro vás článek přínosný?