Hlavní navigace

Fairphone: telefon s jasným původem

12. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Fairphone.com
Kupujete si fairtrade potraviny? A rádi byste svou altruistickou stopu rozšířili i do jiných oblastí? Přečtěte si o férovém telefonu, jenž bere v potaz i lidi, kteří jej vyrábějí.

Telefon s Androidem má údajně obsahovat jen materiály (jako cín a tantal), které pocházejí z kontrolovaných dolů v těch oblastech Demokratické republiky Kongo, v nichž neprobíhají konflikty. Zároveń mají producenti telefonu zajišťovat horníkům a dalším lokálním producentům férové mzdy. Navíc jsou z ceny každého prodaného telefonu věnována tři eura na projekty managementu elektronického odpadu, tzv. e-waste managementu.

Po technické stránce je telefon vybaven čtyřjádrovým procesorem Mediatek 6589, 16 GB interní paměti a 4,3palcovým qHD displejem, potaženým speciální odolnou vrstvou Dragontrail. Snímky a videa smartphone pořizuje buďto zadním 8megapixelovým, nebo předním 1,3megapixelovým fotoaparátem. Fairphone je vybaven operačním systémem Android 4.2 Jelly Bean, který má speciální rozhraní vyvinuté společností Kwame Corporation.

Fairphone

CS24

Telefonů bylo vyrobeno omezené množství 25 tisíc kusů, z nichž většina již je prodaná. Stále je ale ještě šance zakoupit Fairphone za cenu 325 eur, přičemž na stránkách www.fairphone.com je k dispozici přehledná infografika, která ukazuje, kam jde každé euro, jež za telefon zaplatíte. Infografika je v angličtině a najdete ji zde.

Zdroj: Fairphone.com

Byl pro vás článek přínosný?