Hlavní navigace

Firefox 3.0 již (téměř) klepe na dveře

13. 12. 2007

Sdílet

Společnost Mozilla ohlásila, že nová beta verze jejího open-source internetového prohlížeče Firefox 3.0 by měla být k dispozici testerům do konce roku 2007.

Společnost Mozilla ohlásila, že nová beta verze jejího open-source internetového prohlížeče Firefox 3.0 by měla být k dispozici testerům do konce roku 2007.

Mike Beltzner, interface designér v Mozille, k tomu na firemním blogu prohlásil, že Firefox 3.0 beta 2 by měl být vypuštěn konkrétně 21. prosince v odpoledních hodinách standardního pacifického času. Podmínkou však je, že se při závěrečných testech nevyskytnou žádné potíže a že budou vyladěny i poslední chyby z první beta verze. Změny, ke kterým došlo, budou zveřejněny v checklistu spolu s vypuštěním bety 2.

Firefox 3.0 beta 1 se objevil 20. listopadu a hned den poté Mike Schropefer, vice prezident Mozilly, veřejně prohlásil, že jejich cílem je, aby další beta verze byla k dispozici již do konce roku 2007, což se společnost nyní snaží plnit. Práce vedoucí k finální verzi Firefoxu 3.0 tedy zjevně akcelerují a je již netrpělivě očekávané ohlášení data jejího oficiálního uvedení. To v současné době ještě není známé, nicméně spekuluje se, že by mohlo jít již o první čtvrtinu roku 2008. Zatímco Mozilla nechává do vývoje Firefoxu poměrně široce nahlížet, konkurenční Microsoft Internet Explorer 8 je zatím zahalen rouškou tajemství a informace, které o něm pronikají na veřejnost jsou zatím poměrně kusé.

Co se týká nových funkcí, které by měl Firefox 3.0 přinést, je potřeba na prvním místě zmínit zvýšená bezpečnostní opatření a zabezpečení proti různým hrozbám – například i proti škodlivým webovým stránkám, které by mohly počítač infikovat malwarem. Nová verze Firefoxu by dále měla obsahovat funkce pro zrychlení stahování souborů či blokaci flash animací a měla by být k dispozici pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS.
Nenechte si ujít:
Google a Firefox bojují proti phishingu

Open source - čilý i v 10 letech

Přicházejí nové hrozby pro uživatele internetu, říká CA

Windows Vista SP1 Release Candidate je již k dispozici ke stažení

Pro informaci, mezi českými uživateli je Firefox stále populárnější a podle posledního průzkumu portálu Navrcholu.cz je jeho zastoupení na našem trhu již více než 29%, přičemž tento nárůst souvisí s poklesem Internet Exploreru, který má v České republice v současnosti podíl už jen zhruba 62 %.

 

Byl pro vás článek přínosný?