Hlavní navigace

Firefox 3.1 přinese výrazné zrychlení JavaScriptu

26. 8. 2008

Sdílet

Společnost Mozilla informovala o tom, že do chystaného open source prohlížeče Firefox 3.1 přidala ovoce své dvouměsíční práce – nový interpret JavaScriptu, který je podle testů až čtyřicetkrát rychlejší, než ten ve verzi 3.0.

Společnost Mozilla informovala o tom, že do chystaného open source prohlížeče Firefox 3.1 přidala ovoce své dvouměsíční práce – nový interpret JavaScriptu, který je podle testů až čtyřicetkrát rychlejší, než ten ve verzi 3.0.

Podle provedených testů se také ukazuje, že nový interpret JavaScriptu je 2,4krát rychlejší, než poslední verze interpretu, který se používá v prohlížeči Safari od Apple. Nový JavaScriptový engine s kódovým názvem „TraceMonkey“ bude podle slov Mika Shavera z Mozilly umožňovat bezproblémový běh i těch webových aplikací, které se na dosavadních verzích Firefoxu příliš „loudaly“ a dodává, že se vývojářský tým bude snažit dále rychlost zpracování JavaScriptu zvyšovat.

Mike Shroepfer pak nedávno na svém blogu zveřejnil video, v němž se ukazuje, co všechno webový prohlížeč dokáže, když je výrazně rychlejší.

V alfa verzi Firefoxu 3.1 je TraceMonkey ještě nedostupný a poprvé se s ním uživatelé setkají v první beta verzi chystané na příští měsíc, přičemž Shaver říká, že v průběhu odlaďování Firefoxu 3.1 se bude dále pracovat na novém enginu, takže ve finální verzi může dosahovat ještě lepších výsledků.

Podle testů ve SunSpideru dochází ke zrychlení Firefoxu 3.1 v rozmezí 1,8- až 37,5násobku oproti verzi 3.0. Tento benchmark sice testuje jen některé funkce, ale i tak svědčí o pokroku, kterého se vývojářům podařilo dosáhnout. Cílem Mozilly je dojít k tomu, aby aplikace v JavaScriptu běhaly tak rychle, jako by byly zkompilované např. z C++ a není důvod, proč by toho nebylo možné dosáhnout během dalších dvou až čtyř let, predikuje Shaver.
Nenechte si ujít:
Firefox: Růst jeho podílu se zpomalil, IE drží pozice

Mozilla experimentuje se vzhledem a novými funkcemi Firefoxu

Firefox 3.0: Nejčastěji kladené otázky ohledně instalace

Firefox, IE7, Opera a Safari v testu – v čem je který rychlejší?
TraceMonkey je založený na technice, označované jako „trace trees“, která byla vyvinuta na kalifornské univerzitě a opírá se o nápady z open source projektu Tamarin.

Ani konkurenční vývojáři však nezůstávají pozadu a například ti, kteří pracují na WebKitu, open source enginu, který využívá Apple v Safari, ohlásili, že jejich nový engine, označovaný jako „SquirrelFish“ je 1,6krát rychlejší než ten, jenž je obsažen v Safari verze 3.1.

 

Byl pro vás článek přínosný?