Hlavní navigace

Firefox 5: Mozilla stanovila přesný termín vydání

9. 4. 2011

Sdílet

Nový agresivní model vývoje Firefoxu je podobný tomu, který využívá i Chrome. Firefox 5 proto přijde již 21. června.

Inovovaný zrychlený vývojový cyklus počítá s více distribučními kanály, kdy jsou nové funkce přidávány do řady verzí označovaných jako noční buildy, aurora, beta a Firefox a každý z těchto kanálů vede k vytvoření co nejstabilnějšího produktu, dokud není vydána finální verze. Tato změna je naprostým opakem dosavadní podoby vývoje u Mozilly, neboť vývoj Firefoxu 4 trval více než rok a u Firefoxu 3.6 to bylo jen o něco málo méně. Více o novém modelu vývoje najdete v článku Mozilla bude vydávat nový Firefox každých 16 týdnů.

Zástupci Mozilly tedy potvrdili, že finální Firefox 5 bude uvolněn 21. června, tedy v den letního slunovratu. Aby byl tento termín dodržen, dostane se prohlížeč do kanálu označovaného jako aurora již 12. dubna a do beta fáze 17. května. Pokud všechny problémy nebudou do určité doby uspokojivě vyřešeny, Mozilla nové funkce přesune do další majoritní verze Firefoxu (v tomto případě 6), podobně jako to dělá i Google.

Mozilla také pravděpodobně zastaví průběžnou opravu bezpečnostních chyb Firefoxu 5 během vývoje a bude se soustředit na opravu chyb funkčních. Výjimkou mají být jen nouzové bezpečnostní opravy označované Mozillou jako „chemspills“, které budou uvolňovány pro všechny čtyři vývojové kanály.

V ideálním případě by měly být kanály nočních buildů a aurora aktualizovány každý den, beta každý týden a kanál Firefox každých šest týdnů. Přibude také mechanizmus „tichých updatů“ Firefoxu, kdy uživatel získá novou verzi automaticky jakmile bude dokončena, bez zbytečných upozorňování. I toto je model, s nímž přišel Google u Chrome.

Co se týká novinek v oblasti funkcionality, které má Firefox 5 nabídnout, těm se detailněji věnujeme v článku Firefox 5: Co přinese další verze prohlížeče?

Byl pro vás článek přínosný?