Hlavní navigace

Fujitsu, Toshiba a Vaio se spojí, nabídnou společné notebooky

4. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Martyn Williams, IDG US
Společnosti Toshiba, Fujitsu a Vaio (ta se nedávno odštěpila od Sony) chystají fúzi svých notebookových aktivit. Nová organizace by měla vzniknout prvního dubna příštího roku, kdy začíná v Japonsku nový fiskální rok.

Všechny tři společnosti projednají konkrétní podmínky spolupráce na konci tohoto měsíce.  Vaio se oddělilo od Sony v polovině roku 2014 a pravděpodobně se právě tato značka stane symbolem nových laptopů. Toshiba i Futjitsu uvolní své jméno právě pro Vaio. Každá firma však bude v nové jednotce vlastnit stejný podíl.

Světová poptávka po počítačích ale klesá. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku se prodeje propadly oproti loňskému roku o 11 procent na pouhých 71 milionů zařízení. Notebooky se na těchto prodejích sice podílely 42 miliony kusy, avšak oproti roku 2014 také poklesly.

„Vstupujeme do takové fáze počítačového průmyslu, ve které se začnou rrealizovat podobné konsolidace,“ tvrdí Linh Huang, analytik IDC. Cenová válka prý výrobcům počítačů škodí stejně jako zdokonalování smartphonů a tabletů. Potřeba mít nový počítač tak neustále klesá.

CS24

„Trhu nyní vládnou Lenovo, Dell, HP a Apple. Tyto společnosti své notebooky stále prodávají solidně. Jiné značky se soustředí spíše na spotřebitelský trh, který trpí nižší poptávkou než firemní segment,“ uvedl Huang. „A slabost japonského domácího trhu zasáhla právě Vaio, Fujitsu a Toshibu.“

Společnost NEC, která byla dlouho lídrem japonského trhu s notebooky, se spojila s firmou Lenovo v roce 2011.

Byl pro vás článek přínosný?