Hlavní navigace

Gates má konečně titul "své" alma mater – po 33 letech

9. 6. 2007

Sdílet

Bill Gates dostal čestný doktorát na Harvardu, ve své emotivní řeči před studenty mísil humorné poznámky s apelem k boji proti světovým nespravedlnostem.

soutez_casestudy

Zakladatel a většinový vlastník Microsoftu a nejbohatší člověk světa Bill Gates se vrátil na universitu v Harvardu, aby obdržel čestný titul poté, co ji před 33 lety nedokončil a opustil, aby se mohl věnovat tehdy začínající „garážové“ firmě Microsoft.


Billu Gatesovi připadla čestná role zahájit výroční proslovy před promovanými studenty. Ve své řeči před plným hledištěm se věnoval globálním problémům jako je chudoba, nemoci a nerovnoměrná dělba bohatství. Přednesl své nápady, jak přimět více lidí k angažovanosti, k boji s těmito velkými problémy.

V Harvardu je tradicí, že promoce jsou zahajovány slavnými osobnostmi, které také obdrží jeden z čestných doktorátů. Ovšem, že by Gates obdržel titul v oboru spojeném s IT (což je třeba i matematika) se mnoho nehovořilo. Harvard je totiž známý svojí praxí neudělovat čestné doktoráty v oblastech, ve kterých se osobnost angažuje. Nenápadně tak dává najevo, že člověk dosáhl určité mety a zaslouží si uznání, nicméně stále je mu připomínáno, že prostě ve svém oboru na akademické vzdělání nemá :-). Gatesovi tentokrát připadl čestný doktorát práv, i když se ovšem obecně čekal spíše doktorát z ekonomie. Samozřejmě to není první podobný titul. Jakožto známá osobnost jich má již několik, před tím harvardským dostal v dubnu jeden od čínské university Tsinghua.

Bill Gates poskytl IDG přepis svého projevu (v angličtině)
Bill Gates Harvard commencement speech transcript.pdf

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?