Hlavní navigace

Gears of War 3 – probuďte v sobě zvíře

7. 2. 2011

Sdílet

Když před lety vyšel první díl GoW, bylo to celé pouhý experiment. Kombinace alternativních herních mechanizmů a osvědčených klasik se nicméně ukázala jako úspěšná, a zaujala. Co nabídne třetí díl?

Nemusíte mít načteno pět bonusových knížek a třikrát dohrány obě hry, abyste zvládli pochopit hlavní příběhovou linku Gears of War. Děj se odehrává na planetě Sera, jež je obydlena lidmi, kteří však začali být závislí na světélkující látce jménem Imulsion – tu začali čerpat z řek pod povrchem planety a používali ji jako jejich primární zdroj energie. Jak už to tak nicméně s lidmi bývá, o tuto látku se okamžitě strhl nelítostný boj, který rozdělil obyvatelstvo Sery na několik táborů, bojujících o kontrolu nad její distribucí.

Kromě této kapaliny se však pod povrchem Sery skrývalo mnohem temnější a děsivější tajemství: krvežíznivá rasa Locustů, hrabavých plazivých příšer, jež byla pod vlivem látky Imulsion příliš dlouho. Jakmile se tedy zjistí, že se o planetu dělí dvě odlišné a nepřátelské rasy, začne dlouhá a krvavá válka o teritorium a moc. A právě konce této války budeme svědky v chystaném třetím dílu GoW, jelikož se do boje pořádně zapojuje tým ze strany Coalition of Ordered Government (COG), Delta Squad, jenž má pouze jediný cíl: ukončit hrozbu Locustů jednou pro vždy.

Masakr s hororovou příchutí

gears of war 3

Poslední dobou se rovněž začíná rozmáhat zpráva, že třetí díl bude ten nejstrašidelnější a nejhororovější. Sám Cliffy B. přiznává, že se při tvorbě Locustů nechal inspirovat hororovými klasikami, jako je Věc od Johna Carpentera, či filmem Predátor z roku 1987. V GoW 3 se tedy setkáme s novým druhem Locustů (jejich geny postupně zmutovaly kvůli dlouhému vystavení Imulsion), zvaným Lambent. Ten prý bude velmi podobný příšerám ze zmiňovaného hororového trháku Věc, máme se tedy zjevně na co těšit.

Důležitou novinkou v rámci příběhové linky bude i větší integrace ženského pohlaví. Už tedy nepůjde o exkluzivní macho vyvražďovačku – tým hlavních hrdinů z dřívějších dílů (Fenix, Santiago, Cole) totiž bude doplněn o dvě zdánlivě roztomilé tvářičky nových hrdinek. Bude to Samantha a Anya, přičemž obě dvě jsou pojmenovány a vytvořeny podle skutečných lidí, které Cliff Bleszinski zná. Samantha Byrne je prý pojmenována podle jedné ženy ze Sri Lanky, přičemž Anya také sehraje osobu Cliffovi blízkou.

soutez_casestudy

Důvodem přidání ženského pohlaví je skutečnost, že není již nadále potřeba vychovávat a rodit děti. To už je minulost, nyní je nutné, aby byl každý, kdo je schopen držet v ruce zbraň, nasazen do finálního boje. Stejně tak zajímavé je i Bleszinskiho tvrzení, že se celým třetím dílem ponese nádech zoufalství a již téměř prohraného boje. Nemáme prý však zoufat, dočkáme se totiž mnohých zvratů a překvapivých situací.

Hratelnost nezůstane v pozadí

Ačkoliv je jistě pravda, že se v chystaném Gears of War 3 dočkáme v popředí spíše dějové linky (bude vysvětleno hodně nejasností a tajností z předchozích dílů), hratelnost by tím neměla nikterak utrpět. O tom se však přesvědčíme až po vydání hry: a podle Cliffyho B. nás konec možná i rozbrečí. Trilogie těchto rozměrů by se přece jen neměla nechat zahanbit nekvalitním koncem. Gears of War 3 se dočkají vlastníci Xboxu 360 někdy během září tohoto roku, termín ještě samozřejmě bude upřesněn. Jakmile se tak stane, budeme vás informovat prostřednictvím aktuality. Určitě je na co se těšit.

Byl pro vás článek přínosný?