Hlavní navigace

Generátory obrázků budí kontroverze a míří k soudu

20. 1. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Getty Images žalují rozvíjející se AI generátor obrázků Stable Diffusion. Podobných případů bude nejspíš přibývat.

Společnost Getty Images se rozhodla zakročit proti platformě pro generování obrázků s využitím umělé inteligence. Oblíbená knihovna fotografií a dalšího audiovizuálního obsahu, který licencuje dalším uživatelům, tvrdí, že nástroj Stable Diffusion porušuje její pravidla. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Stable Diffusion je jedním z nově vzniklých nástrojů, které dokáží s pomocí umělé inteligence generovat obrázky na základě textového zadání, což činí analyzováním už existujících obrázků, které jsou k nalezení online. Mnozí umělci a fotografové však tvrdí, že jejich práce je tímto způsobem používána bez dovolení a cítí se ohroženi.

Tvůrce Stability AI Emad Mostaque už dříve v rozhovoru pro BBC uvedl, že jeho nástroj je trénovaný na komprimované složce souborů skládající se ze 100 000 GB obrázků sesbíraných porůznu z internetu. Hovořil také o vzniku nástrojů, které by umělcům a tvůrcům umožňovaly vyjádřit nesouhlas s tím, aby jejich díla byla takto využívána. 

Mezitím však společnost Getty Images vývojáře zažalovala, jelikož prý zpracovávají miliony obrázků chráněných autorskými právy, která ignorují. Dle zástupců Getty Images by autoři obrázků a fotografií měli v prvé řadě dostat možnost se vyjádřit, zda chtějí, aby jejich díla byla tímto způsobem využita. 

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód? Přečtěte si také:

Nepoužívá vaše aplikace ruský kód?

Oproti tomu zástupci Stability AI tvrdí, že případ berou vážně, odmítají ho však komentovat, dokud se k nim nedostane oficiální cestou – dle BBC se o žalobě dozvěděli teprve z médií.

CS24

Nejde přitom o první kauzu tohoto typu, autory Stability AI žalují už i jednotlivci, z obavy, že „jejich profese zanikne kvůli počítačovému programu těžícímu z jejich tvrdé práce“. Rozhodně jde o téma, které rozděluje i mnohé odborníky. 

„Stovky let se lidští umělci učili skrze napodobování umění jejich předchůdců. Nikdy v dějinách však nedošlo k tomu, že by zákon někoho sankcionoval jen kvůli tomu, že někdo kopíruje umělecký styl,“ vyjádřil se pro BBC například Patrick Goold, právník z Londýnské univerzity. „Je tedy otázkou, zda se ve vztahu k obrázkům generovaným umělou inteligencí těchto letitých principů vzdát.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?