Hlavní navigace

God of War III

17. 2. 2010

Sdílet

Co že jsem to měl ještě udělat? Koupit rohlíky – hotovo, dát oblek do čistírny – mám, nabrousit čepele – splněno…aha, zabít Zeuse – jdu na to!

Před pár lety na konzoly Playstation 2 zazářila hra, kterou se v mžiku inspirovalo nejedno vývojářské studio. Ano, mluvíme o God of War, mlátičce, jejíž hlavní hrdina stanul po boku největších sex symbolů dnešní doby a každý toužil vlastnit aspoň plakát, na kterém by byl nově objevený idol v nějaké bojové pozici. Příběh byl jednoduchý, nejmladší spartský kapitán Kratos, který se v armádě těšil vysoké oblibě zvláště díky brutálním způsobům řešení veškerých problémů, byl jednou poražen barbarskými vojsky, a protože byl tento výsledek pro sparťany nepřípustný, nezbylo Kratosovi nic jiného, než požádat o pomoc bohy. Zaprodal tedy svoji duši bohu války Areovi, který mu pomohl zvrátit výsledek bitvy v prospěch Sparty. Od té doby mu Kratos věrně sloužil až do dne, kdy byla jeho rodina vyvražděna. V tu chvíli Kratos začal myslet jen na pomstu.

god of war 3

Úspěch obou dílů byl natolik velký, že vedl k vývoji prequelu na kapesní konzoly PSP s podtitulem Chains of Olympus. Co všechny tři hry spojovalo, byla kromě příběhu i zcela návyková hratelnost, stejně jako brutalita bez hranic a grafická stránka, která ať už z PS2, či PSP zcela vymáčkla veškerý možný výkon. To samé, ba i něco víc, nám slibují vývojáři také u třetího pokračování boha války.

god of war 3

God of War 3 bude pokračovat tam, kde jeho předchůdce své vyprávění ukončil. Budeme tedy svědky putování na vrchol Olympu s jediným úmyslem, pobít všechny zbylé bohy, kteří ještě měli to štěstí a neochutnali ostří Kratových zbraní. Potvrzeno je setkání s bohem slunce Héliem, konfrontace s Diovým temným bratrem Hádem, do cesty se nám připlete i bůh moří Poseidon, aby to vše skončilo epickou bitvou se samotným vládcem bohů, Zeusem. Po celou hru k vám bude promlouvat, jakožto váš rádce, bohyně moudrosti a spravedlnosti Athena, která je vaší bezednou studnou informací a rad už od začátku Kratova putování. Nebude to ovšem jediná žena ve hře, setkáme se také s bohyněmi Hérou a Pandorou, jejichž úděl je bohužel zatím neznámý.

god of war 3

Díky obrovskému výpočetnímu výkonu konzole Playstation 3 má vývojářský tým možnost udělat grafiku o mnoho lepší a detailnější, než bylo možné za dob Playstation 2. Sami vývojáři se nechali slyšet, že každá lokace má být v průměru čtyřikrát větší, než tomu bylo u God of War 2. Není sice ještě známo, kam Kratose jeho putování zavede, můžeme si však již teď být jistí, že každé místo které navštíví, se nám po vzoru předchozích dílů nezapomenutelně vryje do paměti. Ovšem není to jen krásné prostředí, které dělá grafiku natolik skvělou, svoji podstatnou zásluhu na tom mají také kvalitní modely řadových nepřátel, větších bossů, bohů a v neposlední řadě hlavně Kratose, na kterého budeme svůj pohled směřovat po celou dobu hry.

god of war 3

Kratos není ledajaké ořezávátko, ovšem ani on by si neškrknul beze zbraní. Do vínku tedy opět dostal dvojici věrných čepelí, připevněných řetězy na rukách a správně pojmenovaných Blades of Chaos. Dále nebudou chybět různé meče, sekery, palice, či železné rukavice ve tvaru lví hlavy, které si svoji premiéru odbyly v demoverzi. Stejně jako v minulých dílech bude také používat k poražení protivníků speciálních schopností, získaných od už poražených bohů. Například Heliovi utrhne hlavu a bude ji, díky její schopnosti, vidět tajné dveře a osvětlovat temné prostory. Proti vám se postaví již dobře známí řadoví vojáci z předchozích dílů, dále kentauři, kyklopové, kteří půjdou mimochodem použít ve váš prospěch jako nedobrovolní rozrážeči barikád, Harpie ze kterých si Kratos udělá náhradu za tehdy neexistující lanovku a které se nám také představily už v demoverzi a další mytickou havěť, ochotnou ze sebe nechat udělat sekanou.

god of war 3

Král je mrtev, ať žije král. Přesně toto si tajně přeje vyslovit každý z nekonečného zástupu fanoušků God of War po celém světě, až vloží disk s hrou do své konzole. Vývojářům ze SCE Santa Monica se podařilo vytvořit kultovní sérii, jejíž každé pokračování mělo díl od dílu vzestupnou tendenci, co se kvality i zábavnosti týče. V případě třetího dílu tomu zcela jistě nebude jinak, Kratos je právě v nejlepší kondici a připraven rozpoutat chaos nevídaných rozměrů, jen si ještě užívá posledních volných chvil. To ovšem neplatí pro vás, ihned jak dočtete, oprašte vaši Playstation 3, promažte páčky u ovladače, nakupte dostatek potravin, vemte si dovolenou a rodinu odešlete někam hodně daleko, protože hon na bohy začne už v půlce března a přeci nechcete, aby si ho Kratos užil bez vás.

god of war 3

 

Videa ke hře God of War III:

soutez_casestudy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?