Hlavní navigace

Good Times – nadstavba telefonu pro lepší produktivitu

Sdílet

 Autor: © pixel_dreams - Fotolia.com
Soutěž pro vývojáře vyhrál přístroj sledující mozkové vlny a napojený na telefon. Ruggero Scorcioni se v Las Vegas ukázal jen kvůli navázání kontaktů s ostatními vývojáři a odnesl si 30 000 dolarů.

Pro vývojáře je důležitý i faktor šťastné náhody. Potvrdit by to mohl Ruggero Scorcioni, který přišel na soutěž hackathon, kterou pořádal americký operátor AT&T, aby navázal nové kontakty s ostatními vývojáři. Místo toho však skončil na prvním místě soutěže a odnesl si 30 000 dolarů (560 000 korun) za aplikaci Good Times. Ta zdvořile upozorní volajícího člověka, že má příjemci zavolat zpět v době, kdy bude méně zaměstnán.

Na tom by nebylo nic tak zvláštního, zajímavé na aplikaci je, že zpracovává data z detekovaných mozkových vln. Pokud je člověk odpočatý, jeho mozková aktivita aplikaci informuje a ta telefonáty povolí. Pokud je zaměstnán, volající dostane vzkaz: „Nyní není vhodný čas k volání, zavolejte prosím později.“

Aplikace funguje i obráceně. Pokud by chtěl Scorcioni někomu zavolat, zrovna když je z něčeho rozrušený, software to z jeho mozkové aktivity pozná a upozorní ho, že pro telefonování není vhodný čas.

Scorciniho k aplikaci inspirovalo, když si uvědomil, jak moc ho při práci na důležitých projektech ruší i pouhé vyzvánění telefonu. Na hackathon naštěstí dorazil brzy a byl jedním ze sta vývojářů, kteří obdrželi zdarma zařízení Necomimi od společnosti NeuroSky. Tento přístroj vybavený velkýma kočičíma ušima dokáže číst mozkové vlny. Zaznamenané mozkové vlny hýbají kočičíma ušima, které jsou nasazené na hlavě. Když je mozek nejvíce soustředěný a aktivní, uši se postaví. Pokud naopak naplno odpočívá, uši se sklopí.

Ke sluchátkům Scorcioni dostal také procesor Arduino od AT&T a obvod obsahující podporu 3G a SIM. Scorcioni byl schopný detekovat impulsy ze sluchátek a poslat je přes bezdrátovou síť do svého telefonu poté, co informace prošly přes software v cloudu AT&T.

Scorcioni řekl, že zatím netuší, zda bude aplikace využitelná komerčně. „Vyhrál jsem peníze, je to vzrušující,“ řekl. „Nevím, jak přesně sluchátka fungují, prostě jsem zpracoval data, která poskytují, do své aplikace.“ Scorcionimu je 41 let, v Itálii vystudoval počítačovou vědu a po té se přestěhoval do USA, kde získal PhD v oboru neurologie na Univerzitě George Masona.

V budoucnu by se dala aplikace použít i na mnoho dalších věcí. „Například by mohla sloužit ke změně hudby na mobilním zařízení podle nálady,“ řekl. „Pokud sledujete televizi a nudíte se, mohla by přepnout program.“

Jeff Bradley, viceprezident zařízení a devoloperských služeb v AT&T Mobility označil Good Times za zajímavý prototyp, který by mohl získat v AT&T více prostoru, nic však neslíbil. Aplikace byla vybrána publikem na vývojářském summitu AT&T.

Ukázka uší Necomimi:

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?