Hlavní navigace

Google chce šířit internet pomocí balónů

17. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Bernard 63 - Fotolia.com
Cílem projektu Loon je dostat internetové připojení i do těch nejodlehlejších končin naší planety.

Nedostatečné pokrytí internetu bychom s trochou nadsázky mohli označit za jeden z největších problémů současného světa. Pro mnoho lidí, především těch v zemích tzv. třetího světa, je internet stále těžko dostupným nástrojem. To by se díky Googlu mohlo v docela blízké budoucnosti změnit.

Stejně jako někdo zasvětil svůj život šíření dobra, internetový gigant se rozhodl šířit internet. Využít k tomu chce speciální balóny schopné létat ve vysokých nadmořských výškách. Ambicióznímu projektu dal jméno Loon.

Budoucí balónovou síť chce Google umístit 20 kilometrů vysoko. V takové výšce se totiž balóny vyhnout komerčním letům a současně budou pro svou funkci moci využít přírodních energií - slunečního záření a větru. Pro efektivní ovládání nově vytvořené sítě využije Google své obrovské výpočetní síly a meteorologických dat. To vše samozřejmě pouze v případě, že věci půjdou podle plánu.

Projekt Loon je součástí vizionářské divize Googlu, která stojí také za chytrými brýlemi nebo samořídícím vozidlem. O tom, že nejde pouze o nějaký další výmysl, který nakonec Google uloží k ledu, svědčí i následující video (anglicky).

CS24


Google sice varuje, že je projekt teprve na svém začátku, už však zahájil první velké testování skupiny 30 balónů, které byly vypuštěny na oblohu nad novozélandským Canterbury.

Pokud se chcete o projektu dozvědět další informace, prohlédnout si zajímavé fotografie a udržet si přehled o dalším vývoji projektu, sledujte oficiální stránku na síti Google+.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku