Hlavní navigace

Google do svého prohlížeče Chrome přidá hlasové vyhledávání

16. 6. 2011

Sdílet

 Autor:
Google na úterní mediální události pořádané v San Franciscu oznámil, že svůj webový prohlížeč Chrome určený pro stolní počítač obohatí o rozpoznání řeči.

Ovládání zařízení pomocí hlasových vstupů si mezi uživateli mobilní platformy Android získalo velkou popularitu, neboť zadávání textu pomocí tlačítek či softwarové klávesnice představuje oproti mluvenému slovu určité nepříjemnosti.

Společnost Google se tedy rozhodla přidat hlasové vyhledávání také do nejnovější verze internetového browseru Chrome. Pro využívání této služby budou uživatelé potřebovat pouze vestavěný, nebo externí mikrofon, jenž v dnešní době představuje standardní výbavu drtivé většiny notebooků a ostatních mobilních zařízení. Služba je však zatím dostupná bohužel pouze v angličtině.

Na pravé straně vyhledávacího řádku bude zobrazena ikona mikrofonu, po jejíž aktivace bude moci uživatel slovně zadat požadovaná hesla k vyhledání. Tato funkce je obzvláště užitečná, chcete-li vyhledat některé netradiční dlouhé slovo či název, jehož ruční zadání by bylo zdlouhavé. V demonstračním videu Google použil jako příklad vstup "weather for Schenectady, New York", tedy počasí ve městě Schenectady.

Google technologii rozpoznání řeči neustále vylepšuje, systém nyní údajně pracuje až s 230 miliardami uživatelskými vstupy, což mu umožňuje lépe rozpoznat frekventovaně používané fráze.

CS24

 

Úvodní foto: © U.P. Images - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?