Hlavní navigace

Google je pozadu s podporou správy Androidu

20. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © arrow - Fotolia.com
Google neposkytuje dostatečnou podporu podnikové správy pro tablety a chytré telefony s operačním systémem Android. Tvrdí to aktuální výzkum společnosti Gartner.

Zavádění moderních přenosných přístrojů výrazně omezuje složitost vzniklá tím, že existuje velké množství značek i verzí operačních systému. Proto je stále obtížnější proces implementace koordinovat. Takové závěry přinesla společnost Gartner na základě hodnocení dvaceti tabletů a chytrých telefonů.

Experti zveřejnili konkrétní čísla, podle kterých 58 % firem, které se chystají používat nebo již používají chytré telefony nebo tablety, plánuje příští rok implementovat operační systém iOS od Applu. V porovnání s tím si pak 20 % zvolí platformu BlackBerry od společnosti Research in Motion (RIM) a 9 % sáhne po Androidu od Googlu.

Výzkumníci z Gartneru ve 34stránkové studii dokazují, že Google poskytuje svému mobilnímu systému v porovnání s iOS nebo BlackBerry slabou podporu centralizované správy.

Ve studii se dále uvádí, že kvůli rychle rostoucímu užívání tabletů a chytrých telefonů při práci se vývoj softwaru a práce s daty stávají nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím v oblasti počítačových technologií – alespoň pokud jde o odraz v počtu dodavatelů, výši tržeb a zájmu zákazníků.

Příjmy z licencí, které výrobci OS pro chytré telefony udělují vývojářům aplikací, dosáhly v roce 2010 kolem 200 milionů dolarů (zhruba 3,9 miliardy korun) a v roce 2011 zhruba 350 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Studie agentury Gartner předpokládá, že letos vystoupají až do výše 500 milionů dolarů (tedy skoro 10 miliard korun) a v roce 2015 dokonce na 1,2 miliardy dolarů (přibližně 24 miliard korun).

Mezi důvody špatné podpory pro správu systému Android patří skutečnost, že Google neotevřel dostatečné množství rozhraní API v momentě, kdy existuje více výrobců. Ti proto nemohou své nástroje s Androidem propojit. Například u nejnovější verze Android 4.0 poskytuje Google pouze 16 API, což je zanedbatelné v porovnání s firmou RIM, která v nejnovější verzi systému pro BlackBerry poskytuje 500 API.

Někteří dodavatelé systémů pro správu hlavních dat pro chytré telefony vytvářejí pro přístroje s Androidem vlastní API, což je ale proces časově velmi náročný a drahý, protože přístrojů a verzí Androidu existuje velké množství. „Tento fakt výrazně omezuje možnost zavádět Android v podnicích. Dokonce dnes jen málo z nich poskytuje podporu pro Androidu,“ píše se ve zprávě společnosti Gartner.

Google zatím na tyto zprávy nereagoval. Ovšem jeden z výrobců přístrojů se systémem Android (společnost Motorola, kterou Google přednedávnem zakoupil) začal obhajovat výhody Androidu pro účely výroby telefonů, když vyzdvihl jeho zabezpečení a ovladatelnost. Především právě tyto rysy jsou dostupné prostřednictvím softwaru 3LM, který Motorola implementovala v minulém roce.

Byl pro vás článek přínosný?