Hlavní navigace

Google končí s řadou služeb, ale Evropa získá bližší App Engine

17. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © IDG
Google oznámil svůj každoroční zimní úklid a ukončení podpory řady synchronizačních služeb.

Společnost Google v pátek uveřejnila poměrně rozsáhlý seznam svých on-line služeb, které nadále nehodlá provozovat. Většina z nich souvisí se synchronizací dat mezi zařízeními, sem patří například Google Sync, Google Calendar Sync, Sync for Nokia S60 a SyncML.

Google Sync umožňuje přístup ke službě Gmail, ke kalendáři a ke kontaktům pomocí Microsoft Exchange Active Sync (EAS). Což je synchronizační protokol určený pro mobilní zařízení, který je založen na XML a komunikuje pomocí protokolu HTTP či HTTPS. Google oznámil, že jeho současní uživatelé ho mohou používat beze změny i nadále, ale nové registrace budou pokračovat pouze do 30. ledna 2013, kdy bude tato možnost uzavřena. Hození EAS přes palubu zřejmě souvisí s vlastní implementací CardDAV, která nedávno Google začal používat pro synchronizaci mezi vlastními službami.

SyncML a Sync for Nokia S60 byla již využívaná malým počtem starších mobilních zařízení a jejich zrušení zřejmě větší emoce nevzbudí, totéž platí pro služby, které nebyly dostupné vně Spojených států, například ovládání funkcí kalendáře prostřednictvím zpráv SMS (konkrétně vytváření schůzek a kontrole stavu kalendáře přes SMS). Zrušena byla možnost rezervovat časový interval pro schůzky, ale existující rezervované sloty zůstanou funkční ještě celý rok.

Přibližně ve stejnou dobu ale Google ohlásil příjemnou zprávu pro své evropské uživatele, App Engine, což je cloudová platforma pro provoz webových aplikací napsaných v jazycích Java, Python nebo Google Go v datacentrech společnosti Google. App Engine nabízí automatické škálování webových aplikací, které podle počtu požadavků mohou běžet na rostoucím počtu serverů.

Do nedávna bylo možné aplikace provozovat pouze v amerických centrech, kde odpovídající větší latence znevýhodňovala některé typy aplikací. Novinkou je také dostupnost pro každého platícího uživatele, dosud byl App Engine otevřen pouze pro vlastníky účtu Premier (500 dolarů měsíčně). Google App Engine je zdarma až do určitého množství spotřebovaných prostředků, potom je účtován podle dodatečně vyžádaného úložiště, přenosového pásma a hodin běhu aplikací.

Řada vývojářů vyjádřila své obavy o omezení portability svých aplikací pouze na platformu App Engine, nejen kvůli příležitostným změnám v cenách za spotřebované prostředky či již několikrát provedené redukci bezplatné kvóty, která znemožnila běh některých aplikací. Důvodem ke strachu může být i příležitostné ukončení projektů a technologií, kterými je Google dobře znám. I proto je řada alternativních projektů vyvíjejících back-end, který by umožnil beze změny kódu přímo spouštět webové aplikace psané pro App Engine, zatím ale žádný z nich nedosáhl dostatečné zralosti, aby mohl sloužit jako uspokojivá alternativa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku