Hlavní navigace

Google končí s výrobou vlastních Chromebooků

16. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Google/Techspot.com
Nové zvěsti hovoří o tom, že Google rozpustil vývojářský tým zodpovědný za sérii Pixelbooků.

Věděli jste, že Google vyrábí notebooky? Pokud nejste skalní fanda, nejspíš vám tahle informace unikala. Od roku 2013 však Google vyrobil čtyři různé Chromebooky, které měly sloužit k rozvoji plného potenciálu vlastního operačního systému. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Chromebook Pixel, Pixelbook i Pixelbook Go se dočkaly kladných recenzí odborníků, běžní uživatelé je však vesměs přehlíželi. A dle aktuálních zpráv se stanou definitivně minulostí.

Jak informuje magazín The Verge, tým zodpovědný za vývoj těchto notebooků byl rozpuštěn a nový notebook nesoucí název Pixel, plánovaný na příští rok, dokončen nebude. Google totiž dle všeho své snahy související s vývojem hardwaru soustředí výhradně kolem Androidu a ve vývoji jsou krom nových telefonů Pixel taky vlastní chytré hodinky a tablet.

Googlovský hardware určený pro Chrome patřil historicky k těm dražším. Jak původní Chromebook Pixel, tak konvertibilní Pixelbook byly sice výkonné stroje, ale jejich cena byla oproti zpravidla levnějším Chromebookům víc než dvojnásobná. 

Vysoká nekonkurenceschopná cena srážela taky tablet Pixel Slate a dokonce Pixelbook Go, který měl být tím jednodušším a levnějším z nabídky, byl o stovky dolarů dražší než převážná většina Chromebooků, jejichž poznávacím znamením je právě nízká cena.

Kupte si Intel, levnější už nebude. Naopak bude zdražovat Přečtěte si také:

Kupte si Intel, levnější už nebude. Naopak bude zdražovat

Chce se říct, že týmy zodpovědné za Chrome OS a Chrome hardware netáhnou za jeden provaz. A jsou-li zprávy The Verge pravdivé, druhý z nich už ani neexistuje a ten první už není tolik v kurzu jako ještě před pár měsíci. Po pandemických žních se totiž globální prodeje Chromebooků v prvním kvartálu letošního roku propadly o více než 60 % a Chrome OS poháněl jen 6 % nových notebooků, které byly v daném období prodány.

soutez_casestudy

Což však neznamená, že je namístě Chrome OS odepisovat. Pro levnější notebooky je s ním stále třeba počítat, zvlášť, když poptávka po něm zejména ze strany vzdělávacích institucí stále trvá. A pokud vám Google nechce dál nabízet prémiové Chromebooky, jistě se toho ujme někdo jiný. Třeba HP s Elite Dragonfly nebo Lenovo s ThinkPadem C14. Ovšem uvážíme-li okolnosti, opuštění výroby hardwaru dává pro Google smysl.

Jako obvykle platí, nikdy neříkej nikdy. Vzpomeňme, že v roce 2015 Google zanevřel na Android tablety, když Pixel C neobstál v konkurenci iPadů. Letos však oznámil, že se do výroby Pixel tabletů pouští znovu. Čili jakkoliv se může zdát, že hardwarové ambice Googlu jsou vrtkavé, že vlastní notebooky zase někdy v budoucnu začne vyrábět, není v žádném případě vyloučeno.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?