Hlavní navigace

Google mění strategii a ukončuje řadu projektů

6. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Doba velkých experimentů Googlu se zdá být u konce. Larry Page totiž naplánoval ukončení řady projektů a chce se soustředit jen na ty, které jsou profitabilní.

Jedná se zatím o největší sérii změn od doby nástupu Larryho Page do funkce CEO Googlu po Ericu Schmidtovi. Jde pravděpodobně o snahu zaměřit se na konzervativnější projekty místo na zatím neozkoušené experimenty s nejasnými (finančními) přínosy. Tento krok následuje po – konečně úspěšném – proniknutí Googlu do světa sociálních sítí a do výroby mobilů koupí společnosti Motorola Mobility. Page tak chce zjevně ukázat, že jeho volba do čela Googlu byla dobrým krokem. Důvodem ukončování projektů Googlu je pravděpodobně skutečnost, že i přes velký počet aktivit stále činí příjmy z aktivit spojených s internetovým vyhledáváním a reklamou 97 % obratu společnosti (více viz článek Google zvyšuje zisky, ale zůstává závislý stále na reklamě) a zbylé projekty jsou tedy buď mírně výdělečné nebo spíš ztrátové. Posuďte sami, jestli vám některý z rušených projektů Googlu bude chybět:

Na prvním místě zrušených projektů je sociální vyhledávač Aardvark, který Google začátkem minulého roku koupil za 50 milionů dolarů, ale zjevně nesplnil jeho očekávání. Ten měl za úkol směrovat odpovědi na otázky uživatelů na kvalifikované osoby dostupné v sociálních sítích. Spekuluje se, že by se sice mohl stát součástí nové sociální sítě Google+, jak navrhl Max Ventilla, spoluzakladatel Aardvarku, ale zda tak Google učiní není dosud jasné.

Nástup cloud computingu také vede Google k revizi významu svých desktopových aplikací a ukončuje proto vývoj aplikace Desktop (umožňující zobrazení informací na ploše Windows) a Pack pro snazší stahování a instalaci instalačních souborů třetích stran do uživatelského PC. Odsunutí na druhou kolej se také dočkala experimentální služba Fast Flip, spuštěná před dvěma roky, která měla kombinovat vlastnosti RSS čtečky a klasických článků tím, že doručovala obsah i s grafickými náhledy. Nicméně doba RSS končí a Google se chce soustředit na nové nástroje a on-line doručování obsahu na webu.

Mezi další ukončené projekty pak patří překvapivě i Google Maps API for Flash, Google Web Security (řešení pro firmy sloužící monitorování chování uživatelů na internetu a pro blokaci škodlivého softwaru), Image Labeler (popis obrázků uživateli formou hry), poznámkový blok pro ukládání dat z webů Notebook, ambiciózní doplněk pro prohlížeče Sidewiki umožňující uživatelům přidat komentáře k nejrůznějším webům a také Subscribed Links pro kustomizaci výsledků vyhledávání. Do skupiny neúspěšných experimentů lze zařadit také sociální aplikaci Slide, kterou Google před rokem koupil se stejnojmennou společností za 182 milionů dolarů a jejíž konec ohlásil už koncem srpna.

Byl pro vás článek přínosný?