Hlavní navigace

Google nebude blokovat Facebook Home v obchodě Play

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Prezident Googlu Eric Schmidt popřel fámy o napětí mezi Googlem a Samsungem. Také řekl, že pokusy o zablokování aplikace Facebook Home by byly proti přesvědčení společnosti.

Jeho prohlášení bylo reakcí na slova Terryho Myersona, šéfa Windows Phone v Microsoftu, který řekl, že by byl „velmi překvapen“, pokud by Google nehledal způsob, jakým Facebook Home na telefonech s Androidem zablokovat. Schmidt na to reagoval otázkou: „Proč posloucháte prohlášení o Googlu od Microsoftu?“ Schmidt na konferenci AllThingDigital Mobile v New Yorku řekl, že Facebook Home považuje za „fantastický“. „To je přesně to, o čem open-source je. Experimenty, nové nápady, kreativita. Jeho odstranění by bylo útokem na naše veřejná prohlášení i na naše přesvědčení.“ Google je podle Schmidta nadšeným, že lidé Android podobnými způsoby využívají. „Nemůžete mít poloviční open-source. Facebook si přečetl návod, pravidla a přizpůsobil se. Přejme jim to. Šli do krajnosti, aby zůstali kompatibilní s aplikacemi,“ řekl.


Snahu o odstranění Facebooku Home, který Google telefon v podstatě mění na Facebook telefon, předpokládali někteří komentátoři či analytici. Aplikace totiž Googlu zabraňuje sbírat data o uživatelích.


„Android je docela zmatený... Na vesmírné lodi Android panuje jasná vzpoura. Jediný výrobce, který na Androidu vydělává je Samsung,“ řekl Myerson. Ale na to Schmidt odpověděl, že řeči o napětí mezi Googlem a Androidem nejsou pravdivé. „Vztah se Samsungem je určující, velmi oceňuji jejich rozhodnutí [pomoci Androidu od jeho počátků].“

CS24


Počet aktivací telefonů s Androidem – těch, které se při prvním použití spojují se servery Googlu, vzrostl na 1,5 milionu za den, řekl Schmidt. Během minulého měsíce bylo aktivováno 1,4 milionu telefonů a na podzim roku 2012 1,3 milionu. Do konce roku by měla být aktivována miliarda zařízení s Androidem, není však jisté, kolik z nich bude spojených se službami Googlu. Podle agentury Garnter byla třetina všech prodaných telefonů s Androidem ve verzi, která servery Googlu nepoužívá.


Myerson řekl, že úspěch Windows Phone je přehlížen. „Nikdo neslyší o pokrocích v Polsku, Německu nebo v Itálii. Nyní se v současném modelu snažíme dosáhnout 200 milionů prodaných telefonů za rok,“ řekl a dodal: „Potřebujeme být úspěšní někde, předtím, než se budeme moci stát úspěšnými všude.“

Byl pro vás článek přínosný?