Hlavní navigace

Google Nexus S s Androidem 2.3

7. 12. 2010

Sdílet

 Autor:
Nexus S od Samsungu se začne prodávat již před Vánocemi a bude to druhý telefon nabízející nejnovější operační systém Android Gingerbread.

Vzápětí po zveřejnění nové verze operačního systému Google Android byl ohlášen i nový mobilní telefon, který tuto novinku nabídne. Jde o Nexus S vyráběný pod značkou Google společností Samsung, v označení tohoto jihokorejského výrobce je pak Nexus S znám jako GT-I9020.

Jak se dá očekávat u telefonů z nabídky Sumsungu, je Galaxy S v zásadě velká černá plastová placka, naštěstí tentokrát by měl mít telefon jemnější zaoblené křivky a to včetně displeje, takže by měl lépe sedět v ruce. I přesto ale zřejmě nebude ovládání zrovna snadné, a to hlavně kvůli 4“ displeji, což je velikost, která už u většiny lidí vylučuje ovládání mobilu jednou rukou.

Rozlišení kapacitní dotykové obrazovky je samozřejmě WVGA 800x480, ta by kromě zaoblení měla nabídnout i úpravu odolnou proti prachy a otiskům prstů (matný povrch?). Typ displeje je tolik hypovaný AMOLED, který má výhodu v pěkných barvách, ale nevýhodu v nestandardní krystalové struktuře, kde LCD vede.

soutez_casestudy


Nexus S pohání 1GHz procesor Hummingbird, operační paměť je úctyhodných 512 MB, interní disk je 16GB, nechybí ani slot na microSD karty. Fotoaparát je u vyšších přístrojů standardní 5-megapixelový, nabízí i nahrávání HD videa, hlavně ale naštěstí LED přisvětlení. Pár lidí potěší kamerka na přední straně pro videohovory, spoustu ale zamrzí absence FM rádia. Možná je modul obsažen a půjde aktivovat, to však není známo. Konektivitě nelze cokoli vytknout, jejím základem je quad-GSM, třípásmové 3G, Wi-Fi b/g/n, samozřejmostí je Bluetooth.

Nexus S nebude jediný telefon, který již brzo nabídne Android 2.3, tím první je již starší Google Nexus One, jehož výrobcem je tchajwanská společnost HTC.

Oficiální zahájení prodeje v Evropě bude 20. prosince (v USA se dočkají již 16. prosince), cena by měla být kolem 650 euro (přes 16000 korun), takže velká rvačka o telefon asi nebude. Není známo, kolik jich stihne Samsung dodat na trh takhle narychlo ještě před Vánocemi.

Google Samsung Nexus S

Byl pro vás článek přínosný?