Hlavní navigace

Google odepisuje starší prohlížeče včetně IE7

7. 6. 2011

Sdílet

Počátkem srpna chce Google ukončit podporu několika verzí prohlížečů pro své webové aplikace. Na seznamu má také Internet Explorer 7.

Ve svém příspěvku na blogu Google Docs to potvrdil Venkat Panchapakesan, viceprezident pro inženýrství. Společnost prý již vytvořila seznam prohlížečů, jejichž podpora skončí s prvním srpnovým dnem. Konkrétně uvádí Firefox 3.5, Safari 3 nebo Internet Explorer 7. Ukončení podpory se samozřejmě týká i jejich starších verzí.

Zatímco zrušení podpory prvních dvou jmenovaných verzí prohlížečů se většiny uživatelů nijak zvlášť nedotkne, nekompatibilita s IE7 už ano. Podle údajů společnosti  NetMarketShare totiž tento prohlížeč stále používá asi 7 procent všech uživatelů. Na druhou stranu, podporu zastaralého Internet Exploreru 6 Googlu zrušil již v loňském roce a přesto stále disponuje tržním podílem 10,36 %. Googlu tedy reálně hrozí, že se jen díky ukončení podpory IE7 připraví o 17,4 % potencionálních uživatelů.

Někoho by mohlo napadnout, že se Google tímto krokem snaží získat procentní body pro svůj prohlížeč Chrome. Není tomu tak. Ukončení podpory se bude týkat všech prohlížečů bez výjimky. Google chce od 1. srpna zaručit podporu pouze posledním dvěma verzím prohlížečů. Seznam nepodporovaných browserů se má tedy průběžně aktualizovat. Mezi aplikace, se kterými mohou mít majitelé starších prohlížečů problém, patří například Gmail, Google Calendar, Google Talk, Google Docs nebo Google Sites.

Byl pro vás článek přínosný?