Hlavní navigace

Google odhalil plány na Moto X, cíl číslo jedna: Apple

1. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Motorola Mobility
Motorola, která je nyní ve vlastnictví Googlu, doufá, že zaboduje proti iPhonu díky podzimní premiéře nových levných, futuristických modelů vyráběných v Texasu.

Google prozradil své plány na nové telefony, kterými se dostane do přímého obchodního konfliktu s firmou Apple. Jde o nízkonákladovou produkci, která nebude probíhat v Číně, jak je dnes prakticky povinností, ale v továrně v americkém Texasu. Továrna ve Fort Worth, která kdysi vyráběla telefony Nokia, se v létě pustí do výroby modelů, o kterých Google tvrdí, že budou jediné chytré telefony vyráběné na území Spojených států.

Jsou výsledek dvouletého projektu, který byl zahájen po tom, co v roce 2011 Google koupil společnost Motorola. Od té doby, s výjimkou odchodů některých jmen z Motoroly a souboje o patenty (kde jich Motorola vlastní celou řadu, protože koneckonců první mobilní telefon v 80. letech vynalezla), nebylo o Motorole příliš slyšet.

Silnou stránkou mobilů patřících do nové řady pod názvem Moto X bude především vybavení snímači, které operačnímu systému umožní orientovat se v tom, co uživatel právě provádí, respektive co pro několik bezprostředních okamžiků plánuje za pohyb. Automatická reakce operačního systému potom bude záviset na tom, zda uživatel právě usedá na židli v restauraci nebo se rozeběhne po ulici, protože chce stihnout autobus.

Zatímco Apple je dnes stále častěji napadán za ztrátu, či dokonce potlačování invence a inovací, Motorola a její výkonný ředitel Dennis Woodside slibují, že tyto prvky do mobilního světa opět vrátí. Na konferenci AllThingsD, která proběhla v Kalifornii, byla předvedena řada fascinujících futuristických prototypů. Prezentující byla Regina Duganová, bývalá ředitelka pokročilých projektů americké armády, která byla již dříve občas označována za reprezentanku směru tzv. „mad science“, tedy šílené vědy.

Mezi ukázkami bylo například elektronické tetování nebo pilulka s vysílačem, který je poháněn díky žaludeční šťávě. Obě technologie byly demonstrovány jako možná náhrada hesel, zařízení by byla odemykána díky signálu vysílanému přímo z našeho těla.

Motorola a Google mají zálusk především na 50% provize, kterých si u nejvyšších modelů svých telefonů užívají Apple a Samsung. Podle Motoroly je poněkud extrémní rozdíl mezi klasickým telefonem a chytrým telefonem (30 proti 650 dolarům). „Věříme, že se před Motorolu otevírá značný životní prostor pro vysoce kvalitní, ale s minimálními náklady vyráběná zařízení. Současné vysoké ceny chytrých telefonů nevydrží.“

70 procent telefonů bude sestavováno v Texasu a další komponenty jako Gorilla glass budou vyráběny ve 12 dalších amerických státech. Ale většina komponent bude stále pocházet ze zahraničí, jako například procesory z Taiwanu a displeje z Jižní Koreje.

Byl pro vás článek přínosný?