Hlavní navigace

Google optimalizuje androidí aplikace pro mobilní zařízení.

14. 7. 2011

Sdílet

 Autor:
Asi největší slabinou tabletů s operačním systémem Android byl až donedávna nedostatek kvalitních aplikací. Je pravda, že dnes tomu již tak docela není a aplikace se s rostoucí popularitou zeleného androida objevují jako houby po dešti.

Brzy i nejzarytějším odpůrcům dojdou argumenty, Google před několika dny na developerském blogu oznámil, že příští aktualizace pro verzi Honeycomb (Android 3.0) přinese do aplikací speciální tlačítko, které přizpůsobí aplikaci velikosti obrazovky daného zařízení.

Co činí tuto funkci výjimečnou je schopnost přizpůsobit velikost aplikace velikosti obrazovky, aniž by došlo k výrazné ztrátě grafického rozlišení. Hlavní programátor, Scott Main, ve svém příspěvku pro developerský blog androidu vyzdvihuje schopnost funkci přizpůsobit aplikace určené původně pro smartphony také pro tablety za zachování jejich funkčnosti bez přílišné pixelizace.

„Představte si, že pracujete s aplikací na obrazovce svého telefonu a přiblížíte obraz na 200 %. Výsledkem je zvětšení textu a grafiky, ale velmi výrazná pixelizace, protože systém nedokáže sám o sobě upravit velikost rozložení nebo použít alternativní zdroj pro současné zařízení.

 

 

ice cream sandwich

I když bude nová „zoom“ funkce lepší, než standardní „strech to fill screen" pro mobilní aplikace, stále se jedná o druhé nejlepší řešení – hned po navrhování aplikací speciálně pro Android 3.0.

CS24

Vývojáři aplikací pro rozdílná mobilní zařízení si často stěžovali na fakt, že dopředu nevědí, zda jejich aplikace bude efektivně pracovat i na přístrojích s různými velikostmi obrazovek. Ve snaze problém opravit, připravuje Google novou verzi systému Android (přezdívanou Ice Cream Sandwich), jež bude první verzi tohoto operačního systému, která má za úkol sjednotit předchozí různé verze systému.

Google si od systému Ice Cream Sandwich slibuje plnou adaptabilitu pro mobilní zařízení se všemi dostupnými velikostmi obrzovek, ať už je to telefon Droid Pro, větší Droid X či tablet Motorola Xoom. Termín dokončení systému Ice Cream Sandwich zatím není znám, ale předpokládá se vydání někdy v průběhu léta/podzimu 2011.

Byl pro vás článek přínosný?