Hlavní navigace

Google plánuje jednotnou komunikační aplikaci Babble

2. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Google nabízí řadu služeb snažících se o komunikaci – Talk, Voice, Messenger, Hangout, Drive Chat – má to ale jeden drobný zádrh v tom, že nekomunikují se sebou navzájem. Možná se ale brzy dočkají sjednocení.

Pokud totiž můžeme věřit posledním neověřeným informacím, mělo by se to brzy změnit. Po internetu kolující zprávy, že Google plánuje všechny tyto služby sjednotit do jediné aplikace nazvané „Babble“ či „Babel“. Jak se zdá, tak aplikace je již testována zaměstnanci Google a její podpora by měla být zabudována do další verze Androidu, 5.0 (Key Lime Pie), pravděpodobně uvedené na květnové vývojářské konferenci I/O.

Jednotné ovládací rozhraní aplikace by mělo zajistit stejné návyky a pracovní pohodu na všech platformách, v zařízeních s Androidem, iOS, ale i v Chromu, Google+ a Gmailu. Aplikace by především měla umožnit přístup k rozhovorům pro většinu komunikačních služeb se značkou Google a zajistit například vylepšené sdílení obrázků, lepší vysílání upozornění mezi zařízeními a podporu sdílení souborů.

Lze očekávat, že tyto plány zvýší tlak na největší konkurenci Googlu v této oblasti: iMessage, BlackBerry Messenger a Facebook, a na tom komunita uživatelů může hodně získat. Ale pro uživatele to přináší i řadu rizik. Své obavy nad svěřením veškeré uživatelovy komunikace jedinému aplikačnímu řešení jediného poskytovatele vyjádřila například organizace Free Software Foundation. A že to není neopodstatněné, se již ukazuje.

Komunikační služby Googlu jsou postaveny na protokolu XMPP, který známe spíše pod názvem Jabber. Google v nedávné době začal blokovat data Jabberu přicházejí z cizích serverů a navázal tak na současný znepokojivý trend provozovatelů online služeb, kteří odřezávají své uživatele od služeb třetích stran. Free Software Foundation tvrdí, že to lze přirovnat k situaci, kdy by Google a jeho Gmail odmítal maily přicházející z cizích adres.

Google má pravděpodobně dobrý důvod, například zvýšené množství spamu přicházející z některých cizích serverů Jabber, ale zvolená metoda je extrémní. Je velmi nešťastné, že dané řešení přerušuje legitimní komunikační kanály a současně zvyšuje moc Googlu nad internetem.

V každém případě to slouží jako varování, co se může stát, pokud veškerou komunikaci svěříme jediné společnosti, zejména s průkaznou historií malých ohledů vůči stávajícím uživatelům. A v případě Googlu se stačí podívat na jeho ukončení provozování služeb Google Reader či podpory protokolu Microsoft ActiveSync.

Jednotná aplikace, ať už bude nazvaná Babel či Babble, nepochybně může zjednodušit komunikaci pro miliony uživatelů a mohla by snížit například náklady na hlasové hovory i v dosud „neosvobozených“ regionech. Ale i tak by měli uživatelé zvážit, do jaké míry v komunikaci vsadit na jedinou kartu.

Byl pro vás článek přínosný?