Hlavní navigace

Google přidal funkci Do No Track do zdroje Chromu

18. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Společnost je opět o něco blíže splnění svého slibu, že ještě do konce roku zahrne technologii Do Not Track do prohlížeče Chrome.

Poslední sestavení open-sourcového projektu Chromium, na jehož kódu je postaven i prohlížeč Chrome, obsahuje podporu funkce pro ochranu uživatelského soukromí, pro kterou se vžilo označení Do Not Track (DNT). Je tedy jen otázkou času, než se nové nastavení objeví také ve vývojové verzi samotného Chromu.

Google používá pro vývoj Chromu tři kanály: Dev, Beta a Stable. Upgrade stabilní verze proběhl naposledy 30. července, kdy společnost uvolnila Chrome 21. Vzhledem k faktu, že aktualizace zpravidla probíhá každých šest až osm týdnů, je aktuálně na spadnutí vydání Chromu 22. Chrome 23, který se nachází teprve ve fázi Dev, by se mohl objevit během listopadu.

Google slíbil podporu DNT ve svém prohlížeči letos v únoru v reakci na prohlášení Bílého domu, že se v americkém Kongresu chystá představení nové legislativy pro ochranu soukromí. Společnost se tak rozhodla rozšířit řady Microsoftu, Mozilly a Applu, jejichž prohlížeče již webovým stránkám dokážou říci, jestli si uživatel přeje být sledován pro reklamní účely či nikoliv. Cílem Googlu je dostat funkci DNT do Chromu ještě do konce letošního roku. Odmítá však prozradit, kdy a prostřednictvím které verze tak hodlá učinit.

V Chromiu 23.0.1266.0 je možné nastavení DNT provést v části Privacy. Pro zobrazení její záložky je však nejprve nutné nechat si zobrazit pokročilé nastavení pomocí tlačítka v dolní části stránky. Aktivace funkce proběhne po zaškrtnutí možnosti Send a 'Do Not Track' request with your browsing traffic.

Některým odborníkům se takové provedení příliš nezamlouvá. Patří mezi ně také Jonathan Mayer ze Stanfordovy univerzity, který je jedním z autorů konceptu hlavičky HTTP určené pro signalizaci uživatelských preferencí ohledně DNT. Vadí mu především to, že se nastavení DNT objeví až po zobrazení pokročilejšího nastavení. V Chromu tomu však zřejmě nebude jinak.

Samotná podpora ze strany internetových prohlížečů však nestačí. S používáním technologie musí souhlasit také správci webových stránek. Podporu DNT již do svých stránek implementoval například Twitter, který je zároveň největší webovou službou, která se k tomuto kroku odhodlala. Důležité je také to, aby si o používání DNT rozhodl sám uživatel. Výrobci prohlížečů by podle organizace W3C neměli aktivaci provádět za ně.

Byl pro vás článek přínosný?