Hlavní navigace

Google připomíná sté výročí od narození manželů Zátopkových

19. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Google
Společnost Google dnes prostřednictvím Doodlu připomněla 100. výročí narození Dany Zátopkové a Emila Zátopka.

Google Doodle je obrázek, který se zobrazuje nad vyhledávacím oknem tohoto vyhledávače. Společnost ho už roky využívá k připomenutí důležitých události.

A dnes, tedy 19. září 2022, se tam dostali manželé Dana a Emil Zátopkovi. Od jejich narození totiž uběhlo dnes přesně sto let. Autory Doodle s motivem běžce a oštěpařky je ilustrátorské duo Ilona Polanská a Lukáš Tomek, které tvoří pod jménem Tomski&Polanski.

soutez_casestudy

„Emil i Dana se narodili 19. září 1922. Dana si sportovní vášeň vypěstovala v době, kdy vyrůstala v Karviné. Dříve než kdy hodila oštěpem, byla Dana talentovanou házenkářkou a hrála na vysoké škole i profesionálně, kde dovedla svůj tým k československému titulu v házené. Hod oštěpem brzy upoutal její pozornost,“ uvádí společnost na svých stránkách.

„Dospívající Emil pracoval ve Zlíně v továrně na obuv. Právě tam ho povzbudil úspěch v místním závodě, kde skončil druhý ze sta účastníků. Emil se stal vojínem české armády a trénoval po nocích běháním v bojových botách se zadrženým dechem, aby si zvýšil kapacitu plic,“ doplňuje Google.

Byl pro vás článek přínosný?