Hlavní navigace

Google ruší osm služeb včetně Readeru, uživatelé se bouří

Sdílet

 Autor: © Google
Google v rámci „jarního úklidu“ zruší celkem osm svých služeb, včetně oblíbeného Google Readeru. Od roku 2011, kdy Google „jarní úklid“ zavedl, zrušil již sedmdesát programů a služeb.

Společnost rušení služeb zdůvodnila tím, že se potřebuje více soustředit na nové příležitosti a nechce být „příliš napnutá s nedostatkem dopadu.“

Proti rozhodnutí společnost zrušit oblíbený program, který slouží ke stahování aktualizací z vybraných webů, se na online fórech i na sociálních sítích zvedla vlna odporu. Na Change.org vzniklo dokonce několik petic, které Google žádají, aby své rozhodnutí přehodnotil.

Google Reader byl spuštěn v roce 2005. Slouží k jednoduchému prohlížení internetového obsahu pomocí feedů RSS (Really Simple Sindication). Jeho oblíbenost mezi uživateli však během let poklesla a Google se rozhodl, že 1. července službu zruší. „Uživatelé a vývojáři, kteří se zajímají o alternativy RSS, mohou všechna svá data včetně odběrů v následujících čtyřech měsících exportovat pomocí Google Takeout,“ napsal viceprezident technické infrastruktury v Googlu Urs HAPlzle.

Google oznámil, že bude nadále riskovat na poli nových technologií, ve kterých vidí velký potenciál. „Efektivnějším zaměřením se na naše zdroje můžeme vytvářet služby, které změní svět a uživatelům poskytnou úžasné zkušenosti, “ dodal HAPlzle.

Současné kolo rušení služeb ovlivní například GUI Builder a pět widgetů UiApp pro vývojáře, Search API i aplikaci na editování fotografií Snapseed Desktop pro Macintosh a Windows. Služba Google Building Maker, která uživatelům pomáhala vytvářet trojrozměrné modely budov, zruší Google 1. června. Uživatele požádal, aby k přidání informací o budovách – například jejich rozměrů – do Google Maps začali používat Google Map Maker.

Google zruší také Google Cloud plug-in, který automaticky ukládá soubory z Microsoft Office na Disk Google. Od příštího týdne bude zrušena také podpora Google Voice pro smartphony BlackBerry.

Uživatelé Twitteru a Google+ informaci o zrušení Google Readeru s velkou vřelostí nepřijali, někteří začali dokonce proti tomuto rozhodnutí zakládat i petice. Například Dan Lewis získal ke čtvrtečnímu večeru pro svou petici 74 400 podpisů. Petice Tima Wilsona má podpisů téměř pět tisíc a na Change.org se dá najít i  mnoho dalších, kteří se se zrušením své oblíbené služby, kterou jsou zvyklí používat řadu let, nechtějí smířit.

„Google Reader možná není tou nejzajímavější službou Googlu, ale pro jeho uživatele je užitečný,“ napsal v textu své petice Wilson. „Není to jen o datech, která v Readeru máme. Je to o nás, kteří tento produkt používáme, protože ho milujeme. Protože vylepšuje naše životy a protože věříme, že ho nezničíte,“ napsal Lewis.

Byl pro vás článek přínosný?