Hlavní navigace

Google své chytré brýle začal nabízet jednotlivcům

7. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Google
Google chce najít širší uplatnění pro Glass Enterprise Edition 2. Nabízí je vývojářům už i individuálně.

Loni v květnu Google pod názvem Glass Enterprise Edition 2 uvedl vylepšenou verzi svých chytrých brýlí. Teď chce jejich využití v rámci firem dál rozšířit, pro vývojáře jsou nově k mání skrz velkoobchodní distributory za 999 dolarů.

První verzi Glass Google pustil do prodeje v roce 2013. Tehdy byla určená ještě i pro běžné uživatele, ačkoliv příliš popularity brýle nezískaly a byly kritizovány pro svou energetickou náročnost a kvůli riziku jejich zneužití k natáčení ostatních bez jejich svolení. Později se Google zaměřil na firmy, zejména na odvětví, v nichž je potřeba výpočetní síla a zároveň volné ruce.

V roce 2017 tak přišla první verze Glass Enterprise Edition, v loňském roce vylepšená výkonnějším procesorem, silnější baterií a USB-C konektorem. Glass Enterprise Edition 2, jak se model jmenuje, začíná na 999 dolarech, ačkoliv cena se odvíjí od přizpůsobení potřebám zákazníků a technické podpory. Tento týden Google konečně přišel s možností pořídit si brýle za stejnou cenu také individuálně prostřednictvím jeho obvyklých hardwarových distributorů.

soutez_casestudy

Primární smysl tohoto rozhodnutí je usnadnit vývojářům testování brýlí – poháněných Androidem – v rámci jejich firem, k čemuž jim Google poskytl i několik open-sourcových nástrojů využitelných pro vývoj vlastních aplikací.

„Je evidentní, že chtějí rozšířit množství aplikací, s nimiž mohou brýle pracovat, a zároveň zvětšit svou uživatelskou základnu. Sice není jisté, jakou má Google v tomto směru dlouhodobou strategii, ale z propadáku, jakým byly původní Google Glass, se firma zjevně poučila,“ hodnotí analytik Anshel Sag, podle kterého se i do budoucna výrobci chytrých brýlí budou soustředit převážně na jejich komerční využití v rámci firem. „Přinejmenším letos se na tomto trendu určitě nic měnit nebude.“

Byl pro vás článek přínosný?