Hlavní navigace

Google vyměnil Firefox za Chrome

15. 12. 2008

Sdílet

V rámci balíčku Google Pack, který představuje sbírku aplikací doporučovaných Googlem pro práci s Windows, byl internetový prohlížeč Firefox nahrazen za Google Chrome.

Google Pack je sbírkou aplikací vytvořených Googlem a jeho partnery. Tento balíček obsahuje například Adobe Reader, program Picasa nebo Norton Security Scan. Na pozici doporučeného internetového prohlížeče se nově v některých jazykových verzích do popředí dostává Google Chrome, jež v této pozici nahrazuje Firefox od Mozilly. Firefox patří mezi prohlížeče doporučované Googlem i nadále, avšak jeho priorita se tímto krokem poněkud snižuje.


Pro Mozillu by případné ukončení spolupráce s Googlem znamenalo doslova katastrofu, protože například v roce 2007 byly její příjmy (60 milionů USD) tvořeny z 88% právě příspěvky od Googlu. Pokud se ptáte, proč Google Mozillu tímto způsobem dotuje, tak vězte, že je to za to, že je ve Firefoxu nastaven právě Google jako domácí stránka a hlavní vyhledávač. K ukončení kontraktu však nedojde dříve než v roce 2011, protože oba subjekty letos podepsaly tříletou smlouvu o spolupráci.

- - Jan Mazal

Byl pro vás článek přínosný?