Hlavní navigace

Google X: Laboratoř, ve které vzniká budoucnost

23. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Bernard 63 - Fotolia.com
Ne tak úplně tajná laboratoř Google X je často přirovnávána k projektu Manhattan. Snem zakladatelů Google X je změnit celý svět. A jak se zdá, možná se jim to i podaří. Alespoň částečně.

O existenci Google X se ví již od roku 2011, kdy o ní jako první napsal magazín New York Times. Existence utajované laboratoře byla prozrazena o něco později, když Google představil svůj nový projekt: téměř dokončený automobil, který nepotřebuje řidiče.

Na samořídícím autě Google X pracoval pod vedením Sebastiana Thurna již od roku 2009 a až do okamžiku, kdy byl projekt téměř hotový, probíhalo vše v tajnosti.

Od té doby se už na svět dostaly informace o mnoha dalších projektech, mezi které patří třeba již dokončené chytré brýle Google Glass nebo rozpracovaný vesmírný výtah. Laboratoře Google X jsou místem, kde se plní sny a na kterém se technologie známé z vědeckofantastických příběhů stávají realitou.

Astro Teller, spoluzakladatel Google X, v rozhovoru pro Bloomberg prozradil hlavní důvod přísného utajení. Není za tím touha po větší publicitě ani strach z veřejného pohoršení. Jde jednoduše o to, že utajení poskytuje vědcům z projektu, který nikam nevede, vycouvat, aniž by veřejnost zklamali.

Teller má práci na inovativních projektech, které mění svět, přímo v krvi. Jeho dědeček Edward Teller pracoval na projektu Manhattan a druhý dědeček, Gerard Debreu, získal Nobelovu cenu za ekonomii.

Zakladatelé Google X chtějí svými vynálezy změnit svět. A právě nové technologie jsou podle nich způsobem, jak toho dosáhnout. Například projekt Loon, na kterém Google X pracuje, má pomocí balónů ve stratosféře poskytovat připojení k internetu po celém světě. Brin s Thrunem a Tellerem si myslí, že by tento projekt mohl pomoci s řešením problémů rozvojových zemí, protože díky němu budou mít i chudí lidé přístup ke vzdělání. Objevuje se ale i kritika tohoto projektu, například ze strany Billa Gatese.

Google X má několik zásad, podle kterých nové projekty vybírá. První otázkou, na kterou se vědci ptají, než se do něčeho nového pustí, je, zda vynález, který mají na mysli, něčím prospěje světu. Pokud ano a pokud existuje nějaké vědecké opodstatnění, že by takový projekt mohl fungovat, mohou se do něj pustit.

Třeba na stroji času tak Google X pracovat ještě nezačal a pravděpodobně v dohledné době nezačne, ale i tak projekty z této laboratoře často působí jako něco z říše fantazie.


Markéta Gajdošová

Markéta Gajdošová

soutez_casestudy

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

 

Byl pro vás článek přínosný?