Hlavní navigace

Recenze: Groupware Server 6

18. 8. 2009

Sdílet

Groupware Server 6 je dalším počinem zkušených vývojářů ze společnosti Software602, který je nově možné ovládat téměř výhradně přes webové rozhraní.

Groupware Server 6

Mateřskou firmu Groupware Serveru 6 (dále jen GS) asi nemusíme představovat – Software602 je totiž na českém písečku legendou. Její produkt již patří, na rozdíl od níže uvedených, hlavně do firemní sféry jako konkurent opulentních řešení od Microsoftu nebo Novellu.


GS je postaven na firemní databázi 602SQL, kterou je tudíž nutné instalovat před samotným produktem. Nenese s sebou vlastní webový server, ale dokáže se vměstnat mezi vaše stávající IIS weby. Samotný program se neovládá z aplikace, jak jsme tomu byli zvyklí, ale téměř výhradně přes webové rozhraní. Podpora protokolů je široká, najdete zde standardní implementace SMTP, POP3 a IMAP, dále pak i FTP server a server pro Instant Messaging (Jabber). Samozřejmostí je podpora LDAP a z toho plynoucí schopnost načíst stávající adresářovou strukturu vaší sítě nebo firmy. Antivirovou a antispamovou kontrolu řeší GS pomocí externích aplikací firem BitDefender a CommTouch. Příchozí i odchozí poštu lze poměrně kvalitně filtrovat na uživatelské i skupinové bázi. K dispozici jsou i libovolně modifikovatelné uživatelské šablony. Velmi pěkně je proveden systém zálohování s bohatými možnostmi nastavení času i způsobu uložení cenných dat. Jako u konkurence nechybí podrobný aktivní i pasivní monitoring.

Jak již název napovídá, stěžejní je podpora groupwaru jako takového. Vlastní server samozřejmě podporuje sdílený kalendář, úkoly apod. Výhodou je i propracovaná správa dokumentů, které lze vkládat před WebDAV a sdílet mezi uživateli. GS je schopen komunikovat přes Outlook konektor s MS Outlookem a přes ActiveSync s mobilními zařízeními s Windows Mobile. Nechybí ani modul pro populární freewarový klient Mozilla Thunderbird. Vlastní webový klient vyniká nad svými levnějšími konkurenty hlavně rychlostí a propracovaností správy dokumentace. Najdete v něm např. fulltextový vyhledávač nebo podporu RSS kanálů.

Byl pro vás článek přínosný?