Hlavní navigace

Hacknout jde i monitor

9. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Acer
Nevěřte všemu, co vidíte – jak se přesvědčili účastníci každoroční hackerské konference Def Con, hacknout jde i monitor.

V pátek výzkumníci ukázali cestu, jakou lze manipulovat přímo s pixely na displeji monitoru. Odpovědní za tento objev jsou Ang Cui a Jatin Kataria z Red Balloon Security, které zajímalo, jak fungují monitory od firmy Dell a podařilo se jim pomocí reverzního inženýrství dosáhnout zajímavých výsledků.

Rozebrali Dell U2410 na jednotlivé díly a zjistili, že řadič displeje uvnitř může být použit ke změně či záznamu pixelů, které se na obrazovce objevují.

Během své prezentace na Def Conu ukázali, jak mohl jejich hacknutý monitor zdánlivě měnil detaily na webových stránkách. V jednom příkladu vyměnili zůstatek na PayPal účtu z 0 dolarů na 1 milion dolarů, ačkoli ve skutečnosti šlo pouze o rekonfiguraci pixelů na monitoru.

Nejde o zrovna jednoduchý hack – přesněji řečeno, oběma pánům zabral dva roky jejich volného času. Porozumět technologii, provést výzkum a objevit zranitelnost nebylo snadné.

Nezaměřili se však výhradně na značku Dell – prohlíželi též monitory jiných značek, včetně např. Samsungu, Aceru nebo HP, a zjistili, že podobný postup je teoreticky možný u každého z nich.

Kámen úrazu leží ve firmwaru monitorů, respektive softwaru v nich zabudovaném.

„V aktualizacích firmwaru monitorů neexistuje zabezpečení a jsou velmi otevřené,“ popisoval Cui, který je zároveň generálním ředitelem firmy Red Balloon.

Zneužití chyby vyžaduje přímý přístup do monitoru, ať už skrze HDMI nebo USB. Pokud se povede, otevírá dveře jiným útokům, včetně v poslední době všudypřítomného ransomwaru.

Kybernetičtí zločinci by například mohli z pixelů na monitor vyskládat trvalou zprávu a žádat peníze za její odstranění, popisuje Kataria. Nebo by mohli sledovat činnost uživatelé skrze zaznamenávání pixelů – to je potenciálně ještě nebezpečnější.

CS24

Oba výzkumníci svůj výzkum prováděli z osvětových důvodů. Jejich objevy jsou dostupné online.

„Je zabezpečení monitoru důležité? Myslím, že ano,“ uzavírá Cui.

Byl pro vás článek přínosný?