Hlavní navigace

HDMI versus DisplayPort: Které rozhraní dominuje? - 4. díl

25. 4. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Podívali jsme se na zoubek dvěma nejpoužívanějším rozhraním pro digitální audiovizuální přenosy. Jaké jsou, a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Předchozí díl

Toky videa a zvuku

HDMI zvládá jediný tok videa a jediný tok zvuku, což znamená, že dokáže v jedné chvíli obsluhovat pouze jeden displej. To je dostačující, pokud používáte jediný monitor nebo televizi. Spousta lidí však dnes používá více než jeden displej. A nejedná se jen o burzovní makléře nebo grafiky. Dva či více monitorů najednou používá například spousta hráčů. Jakmile si zvyknete na více obrazovek najednou, těžko se budete vracet k jediné.

Jediné rozhraní DisplayPort podporuje až čtyři monitory, přičemž každý může mít rozlišení až 1 920 x 1 200 pixelů, nebo dva monitor s rozlišením 2 560 x 1 600 pixelů, přičemž každý z použitých monitorů přijímá nezávislé toky zvuku a videa. A protože některé grafické karty podporují více DisplayPort rozhraní, můžete zkombinovat kompatibilní monitory a připojit až šest displejů k jednomu zdroji.

Které rozhraní displeje je nejlepší?

HDMI je standard vytvořený primárně pro využití ve spotřební elektronice: Blu-ray přehrávačích, TV, video projektorech a podobně. I přes matoucí specifikaci kabeláže umí věci, které DisplayPort nedokáže. VESA navíc vytvořila DisplayPort tak, aby byl vrcholným rozhraním pro zobrazování grafiky na počítačích, takže HDMI spíše doplňuje než nahrazuje.

Bohužel mnoho výrobců počítačů – zejména těch, kteří se zabývají stavnou notebooků pro spotřebitele a AIO PC – se evidentně rozhodlo, že HDMI stačí. Doufáme, že se tento postoj změní, protože DisplayPort spotřebiteli nabízí minimálně stejně možností jako firemnímu uživateli. Takže by ho producenti mohli přestat ignorovat.

Příště, až budete nakupovat HD televizi, počítač nebo monitor, zvažujte následující:

Jak jsme uvedli dříve, HDMI je všudypřítomný. Je umístěn na prakticky jakékoliv televizi, jejíž koupi budete zvažovat. Brzy bude součástí úplně všech počítačových displejů zaměřených na spotřebitele. Pravděpodobně jej naleznete i ve většině grafických karet, v noteboocích a stolních počítačích a (minimálně ve formě vstupu) také v all-in-one počítačích.

Lepší počítačové displeje, stolní počítače a AIO PC budou navíc podporovat i DisplayPort. Je logické, že notebooky mají méně místa pro konektory. Proto nejspíše bude ještě nějakou dobu platit, že spotřebitelské notebooky budou nabízet pouze HDMI, zatímco modely orientované na byznys pouze DisplayPort.

CS24

Jestliže plánujete koupi notebooku v kombinaci se samostatně stojícím monitorem, nebudete litovat, pokud zaplatíte trochu více za modely s DisplayPortem: fakt, že toto rozhraní podporuje více monitorů a je schopno se připojit k téměř jakémukoliv monitoru prostřednictvím laciného adaptéru, mu dodává vyšší flexibilitu, než jakou se může pyšnit HDMI.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?