Hlavní navigace

Herní notebook musí splňovat různá kritéria. Podle čeho vybírat?

27. 11. 2020

Sdílet

 Autor: sezer66 / Shutterstock.com
Zatímco desktop zůstává u mnoha hráčů na PC špičkou, někdy potřebujete něco trochu přenosnějšího. Herní notebook je zařízení s výkonem pro hraní her ve velikosti, jakou si jen zvolíte. Když si ale kupujete herní notebook, nehledíte jen na specifikace.

Díváte se na celý počítač, včetně vestavěné klávesnice a displeje. Jak tedy vybrat správný herní notebook?

Rychlé tipy

  1. Kupte dobrý grafický procesor: Většina her závisí na grafickém procesoru – a u notebooků je nelze upgradovat. Dobrý grafický procesor zajistí, že váš herní notebookbude po několik let schopný umožnit jeho uživateli hrát hry s vysokým nastavením.
  2. Zvažte upgrade později: Mnoho, i když ne všechny, herní notebooky vám umožní upgradovat RAM a úložiště.
  3. Vyberte si rozlišení nebo rychlost: Nejrychlejší 144Hz displeje jsou nyní k dispozici pouze v rozlišení 1920 x 1080, takže 4K obrazovka bude pomalejší.
  4. Kupte dobrou klávesnici: Nechcete hrát své hry na moc tvrdé klávesnici. Vybírejte mezi herními klávesnicemi.

Jaké další specifikace byste měli zvážit?

CPU: V závislosti na vašem rozpočtu můžete získat velmi výkonný procesor Core i7 nebo dokonce procesor, který můžete přetaktovat, například Intel Core i9-9980HK. Můžete také najít notebooky s CPU pro stolní počítače. Většina her však těží více z kvalitního GPU než z CPU, takže si s procesorem Core i5 určitě vystačíte.

RAM: Hraní může být náročné na RAM – a 8 GB je to, co doporučujeme pro úkony průměrné produktivity. Pokud můžete, měli byste jít na 16 GB. Notebook s GTX 1650 nebo 1660 Ti má obvykle 8 GB. Jakmile se dostanete na GTX 2060 nebo vyšší, některé přijdou s 16 GB RAM. Pokud nyní nemůžete dostat svůj notebook s 16 GB RAM, zvažte v blízké budoucnosti jeho upgrade.

Úložiště: Pevný disk nebo SSD? Proč ne obojí? Některé levné herní notebooky budou dodávány pouze s pevným diskem (obvykle 1 TB), ale většina herních notebooků také obsahuje malý SSD, který slouží jako bootovací jednotka.

soutez_casestudy

Samozřejmě máte mnoho možností volby – je třeba je všechny srovnat.

Stejně jako paměť, je i u herních notebooků úložiště často upgradovatelné. Pokud tedy potřebujete více místa, můžete vložit pevný disk o velikosti 2 TB nebo větší.

Byl pro vás článek přínosný?