Hlavní navigace

Jak vypadalo Česko ze vzduchu v roce 1937 nebo 1965? Historické letecké snímky vás uchvátí

15. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Historické letecké snímky
Zajímá vás, jak vypadala naše země v dřívějších dobách? Díky archivu ČÚZK si můžete prohlédnout historické letecké snímky pořízené od roku 1937 a porovnat podobu konkrétních míst se současností.

Nejen Seznam.cz v rámci služby Mapy.cz nebo Google ve svých mapách, ale také Český úřad zeměměřický a katastrální v rámci své služby Archiv poskytuje zajímavé archivní letecké snímky vytvářené již od roku 1937.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Chcete-li se tedy podívat, jak vypadala naše země při pohledu z letadla v historii, pak si můžete tyto historické měřické snímky prohlédnout.

Zobrazení historické ortofoto mapy

1) Po otevření stránek Archivu se načte základní mapa České republiky. Pro zobrazení historických snímků klikneme na položku „Letecké měřické snímky“ v pravém horním rohu okna.

Historické letecké snímky

2) Následně v zobrazeném pravém menu aktivujeme volbu „Historická ortofotomapa 1937–1996“.

Historické letecké snímky

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Přečtěte si také:

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí?

3) Dojde k zobrazení historické ortofoto mapy v rozsahu celé země. Aktivací volby „Historická ortofotomapa 1937–1996 – roky“ aplikace zobrazí také rozhraní snímkování v mapě podle konkrétních let.

Historické letecké snímky

4) V mapě lze přibližovat a oddalovat pohled či se posouvat na konkrétní místo. Požadované místo je možné také přímo vyhledat prostřednictvím vyhledávacího pole umístěného vlevo nahoře.

Historické letecké snímky

Porovnání historického a současného stavu

Pro jednoduché porovnání historického a současného stavu či podoby z nedávných let stačí v pravém menu zvolit položku „Snímkované oblasti“, čímž se zpřístupní rozbalovací paletka pro výběr konkrétního letopočtu. Současně jako podkladovou mapu zvolíme „Ortofoto ČR (současné)“ nebo Ortofoto ČR (archivní)“ a vybereme požadovaný rok podkladové mapy.
Historické letecké snímky
Aktivací či deaktivací volby Historická ortofotomapa 1937–1996“ pak lze přecházet mezi historickou ortofoto mapou ze zvoleného roku a leteckým snímkováním ze zvoleného roku podkladové mapy.
Historické letecké snímky


Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows Přečtěte si také:

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows

Historické fotografie konkrétního místa

Historické ortofoto mapy v archivu ČÚZK poskytují také možnost porovnání vzhledu konkrétního místa v daných letech na všech pořízených dobových snímcích. Stačí zvolit konkrétní bod či vyznačit území v mapě a následně si můžete prohlédnout snímky ze zvolených let na dílčích fotografiích.

1) V mapovém podkladu vyhledejte požadované místo prostřednictvím vyhledávacího pole, případně se na toto místo ručně přesuňteNásledně stejně jako v předchozím případě klikněte na volbu „Letecké měrické snímky“ v pravém horním rohu obrazovky.

Historické letecké snímky

2) V dalším kroku vyhledejte archiválie vztahující se ke konkrétnímu místu v mapě. Můžete buď kliknout na požadovaný bod, nebo vyznačit zájmovou oblast pomocí plochy.

Historické letecké snímky

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

3) Po určení plochy či výběru konkrétního bodu v mapě (v našem ilustrativním případě jsme vyznačili plochu) dojde k zobrazení výpisu všech dostupných leteckých snímků požadovaného místa v průběhu let. Výpis let lze procházet pomocí posuvníku. Zobrazit lze buď všechny snímky souhrnně, případně je lze procházet postupně kliknutím na konkrétní rok. U každého roku je pak uveden počet dostupných fotografií.

Historické letecké snímky

4) Po výběru konkrétního roku dojde k zobrazení náhledů dostupných snímků pro zvolené období.

 Historické letecké snímky

5) Zvolením konkrétního snímku pak lze zobrazit jeho kompletní podobu.

Historické letecké snímky

soutez_casestudy

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?