Hlavní navigace

Hitachi v roce 2007 - nové televize a videokamery

Sdílet

Společnost Hitachi uvedla nové hybridní videokamery s HDD a DVD mechanikou, představila nové ploché plasmové a LCD televize a zopakovala informace o továrně na televize a panely v Žatci.

Plasmové a LCD televize řady H


Hitachi má ve svém výrobním programu jak televizory s LCD obrazovkou, využívající IPS panely, tak s plasmovou obrazovkou. LCD podobně jako u ostatních výrobců převládá v segmentu menších úhlopříček, plasma u větších rozměrů obrazovek. Každá technologie má své výhody a nevýhody, u LCD mezi výhody patří vysoká barevná věrnost, ale má problémy se zobrazením rychlého pohybu, plasma vévodí právě v zobrazení detailů u rychle se pohybujících objektů (sportovní přenosy) a nabízí lepší pozorovací úhly.

Zvyšujícím se požadavkům zákazníků na kvalitu obrazu výrobci vycházejí vstříc produkty s vyšší úhlopříčkou a vyšším rozlišením, k HD rozlišením 1366 x 768, 1024 x 1080 nebo 1280 x 1080 bodů tak postupně přibývají zařízení poskytující obraz v rozlišení 1920 x 1080 bodů.



Hitachi v letošním roce na trh uvede ploché televizory řady H, které jsou „HD Ready“, čili připraveny pro vysoké rozlišení, a mají vestavěný digitální tuner (iDTV). Nová řada se může pochlubit modelem pro každého – od těch, kdo kupují svůj první plochý televizor, až po náročné a vybíravé uživatele digitální zábavy – LCD modely bohatě vybavené funkcemi s úhlopříčkami 26 a 32 palců (66 a 81 cm), „plně“ HD, LCD televizor s úhlopříčkou 37 palců (94 cm) a atraktivní plazmový televizor s úhlopříčkou 42 palců (106 cm), který nabízí HD rozlišení 1080 a širokoúhlý formát obrazu v cenové úrovni, které nebude snadné odolat.

Modely řady H jsou ideální pro stále více digitální evropské domácnosti, neboť nabízejí vynikající možnosti konektivity – včetně vícenásobných vstupů SCART a dvou konektorů HDMI – pro připojení digitálních výstupů zařízení jako jsou herní konzole, satelitní přijímače, harddiskové přehrávače nebo videokamery. Všechny modely jsou „HD Ready“ a mají vestavěný digitální tuner, který umožňuje příjem bezplatných kanálů digitálního vysílání (v Evropě jistě ano, v ČR si bohužel na HD vysílání ještě pár měsíců nebo let počkáme.. pozn. redakce).

Reproduktory jsou u televizorů zabudovány spodní části , všechny modely se standardně dodávají s pevným podstavcem nebo mohou být podle individuálních preferencí montovány na stěnu.



Do řady H patří tyto modely:

  • P42A01: Plazmový televizor s úhlopříčkou 42 palců, rozlišení 1024 x 1080
  • L37V01: LCD TV s úhlopříčkou 37 palců, plné HD rozlišením 1920 x 1080
  • L32A01: LCD TV „HD Ready“ s úhlopříčkou 32 palců, rozlišení 1366 x 768
  • L26A01: LCD TV „HD Ready“ s úhlopříčkou 26 palců, rozlišení 1366 x 768

„Modely řady H nabízejí skvělé funkce za atraktivní ceny a uživatelé si tak mohou vychutnat parametry mnohem vyšší úrovně, jež mohly dosud být mimo jejich finanční možnosti,“ vysvětluje Richard Bass, hlavní ředitel divize Display Products společnosti Hitachi Digital Media Group. „Obzvláště to platí o modelu P42A01 – který poskytuje HD rozlišení 1080 v širokoúhlém formátu, což je úroveň, která do této doby byla k dispozici pouze u mnohem dražších plochých televizorů. Očekáváme značnou poptávku po těchto nových televizorech v Evropě, kde často bývá klíčovým kritériem pro rozhodování při koupi poměr ceny a hodnoty.“ Televizory Hitachi řady H budou v Evropě k dostání od května 2007.

Ploché televizory řady T

Společnost Hitachi obohacuje digitální obraz o nové „hloubky“ díky uvedení řady T, rodiny vynikajících plochých televizorů s plazmovými a LCD IPS obrazovkami s rozlišením 1080, jež využívají revoluční technologii vylepšení obrazu pro vytvoření realističtějšího širokoúhlého obrazového zážitku – technologii vytvořenou „na míru“ pro současné programy ve vysokém rozlišení (HD – high definition).

Na výsluní největšího zájmu je model P50T01. Impozantní plazmový televizor s úhlopříčkou 50 palců (127 cm), který bude jistě velkým hitem u Evropanů dychtivých vychutnat si nejnovější HD vysílání – včetně světových sportovních událostí – stejně jako výstup z přehrávačů Blue Ray disků a dalších digitálních zařízení nové generace, a to ve skutečně velkém měřítku.

Řada T, do níž dále patří i plazmový televizor s úhlopříčkou 42 palců (106 cm), a 32 palcový LCD televizor (81 cm), se vyznačuje nově vyvinutou – „plně HD“ – verzí oceňovaného procesoru pro zpracování obrazu Picture Master společnosti Hitachi. Tento systém je výsledkem mnoha let vývoje, má 16 bitové rozlišení barev a používá 3D řízení barev pro dosažení lepších pleťových tónů, textur, které můžete téměř nahmátnout, a předmětů s mnohem lepším prokreslením povrchu.

K těmto novým hloubkám realističnosti přispívají i dvojité dynamické enhancery (posilovače), jež dosahují vynikajícího podání svítivých nebo lesklých ploch – již tradičně jedněch z nejobtížněji reprodukovatelných povrchů, a to i pro HD. Obraz vypadá celkově čistší a svěžejší i díky digitálnímu potlačení šumů (Digital Noise Reduction), jež odfiltruje rušivý šum na pozadí a obraz bude dokonalý – což je ideální právě pro tyto větší formáty obrazovek.



Modely řady T společnosti Hitachi jsou k dispozici ve třech oblíbených velikostech širokoúhlých obrazovek, jež všechny nabízejí úchvatné detaily díky procesorům ‘Picture Master’ – televizory dále mají vestavěné digitální tunery (iDTV) pro příjem bezplatných kanálů digitálního vysílání tam, kde je takové vysílání k dispozici.
  • P50T01: Plasmový televizor s úhlopříčkou 50 palců a rozlišením 1280 x 1080. V normální sledovací vzdálenosti pouhého 1,8 metru dosahuje naprosto stejného pozorovacího úhlu jako v kině – takže „největší“ zážitek můžete mít i v relativně malém prostoru.
  • P42T01: Plazmový televizor s rozlišením 1024 x 1080 a úhlopříčkou 42 palce
  • L32T01: LCD TV s panelem IPS, úhlopříčkou 32 palců a rozlišením 1366 x 768

Modely řady T jsou kvalitně vyrobené ve vkusném stříbrném provedení, které je k dispozici buď s matným nebo lesklým černým orámováním. Plazmové televizory se jako standard dodávají s motorem poháněným otáčivým stojanem a LCD model se stojanem, který se natáčí manuálně – stojany umožňují dokonalé a bezproblémové umístění televizorů v domácnosti. Jako alternativu mohou být všechny televizory namontovány na stěnu, kdy se mohou pochlubit svým ultra štíhlým profilem, který tak naplno vynikne.

Kromě dobrého vzhledu je v současných – stále více digitálních – domácnostech velmi důležitá konektivita. Modely řady T jsou vybaveny dvěma HDMI porty a třemi vstupy SCART, a nabízejí tak všestranné možnosti připojení pro většinu zařízení s digitálním výstupem obrazu, včetně digiboxů, herních konzolí, harddiskových přehrávačů nebo rekordérů a videokamer.

„U naší řady T jsme vzali nejlepší dostupnou technologii pro barvy, obraz a reprodukci a spojili ji s všestrannými možnostmi připojení a prvotřídním designem a vytvořili tak jednu z našich nejatraktivnějších řad v historii. Posouvá digitální televizory do nové dimenze – přinášejí takový zážitek ze sledování, že lidé nebudou chtít přestat.“

CS24

Digitální hybridní videokamery


Při krátké přednášce byly porovnány výhody a nevýhody jednotlivých druhů záznamových médií od pásek přes SD karty po HDD a DVD, s vyústěním v představení nového typu hybridní videokamery, vybavené pevným diskem a DVD vypalovačkou.



Výhodou tohoto řešení je jednoduchý dubbing, což je v podání Hitachi přenesení uživatelem zvolených částí záznamů na DVD. Po ukončení prezentace nebyla nouze o vzrušenou diskusi. Na jedné straně mají pravdu zástupci výrobce, kteří uspějí s názorem, že HDD/DVD kamera zpřístupní jednoduchý střih a zpracování záznamu i těm zákazníkům, kteří nemají počítač, na němž by střihové práce a úpravy prováděli. Na druhé straně je trochu odvážné tvrzení Hitachi, že volba DVD jako záznamového média byla nejlepší možná pro dlouhodobé uchování záznamu. DVD může být trvanlivější, než datová páska, ale tvrzení, že si z něj film bez nesnází pustíte třeba za deset let, je více než diskutabilní. Záleží samozřejmě na druhu DVD média, avšak zkušenosti se současnými levnými DVD disky, které leckdy nejdou přehrát po dvou nebo třech letech, může uživatele po právu zneklidnit. Dále už věnujeme prostor informacím od výrobce.

Společnost Hitachi nepřestává inovovat svou kategorii DVD videokamer a uvádí dva ohromující a kompaktní modely – ultra štíhlou videokameru DZ-GX5020E a elegantní tmavě stříbrný model DZ-GX5100E.



Videokamery nabízejí plné pohodlí pro záznam a přehrávání, které umožňuje vyhlášená DVD mechanika Multiformat+ společnosti Hitachi, a navíc se mohou pochlubit novými funkcemi včetně tlačítka pro plně automatické řízení, které provádí nastavení parametrů videokamery – jako je zaostření, expozice, vyvážení a filtry – naprosto automaticky a nanejvýš zjednodušené „rychlé menu“ pro méně zkušené uživatele, kteří chtějí prostě videokameru zamířit a začít natáčet. Model DZ-GX5020E s rozlišením 0,8 megapixelu přebírá pozici vlajkové lodi mezi DVD videokamerami Hitachi a nabízí vylepšený 30x optický zoom a 1500x digitální zoom.



Oba modely poskytují jedinečnou funkci zachycení fotografie z DVD záznamu „photo capture“, mají slot pro paměťové karty SD pro záznam digitálních fotografií a širokoúhlý formát obrazu se skutečným poměrem stran 16:9 – takže obraz na displeji hledáčku přesně odpovídá obrazu pro přehrávání na širokoúhlých televizorech. Jako přidaný bonus mají obě videokamery jedinečnou funkci rychlého spuštění z pohotovostního režimu během jediné sekundy, takže jsou vždy připraveny k rychlé akci.

Díky tomu, že lidem umožňují sdílet a archivovat své videozáznamy a fotografie rychleji a bez nutnosti připojení k PC, jsou DVD videokamery společnosti Hitachi ideální pro rozrůstající se rodiny, cestovatele a ty, kdo chtějí ukázat své koníčky nebo rušný společenský život – ve skutečnosti pro všechny, kdo hledají bezproblémový způsob, jak zaznamenávat a sdílet své obrazové vzpomínky a zvláštní události a pouštět si je na DVD přehrávačích.

Videokamera DZ-GX5020E nahrazuje končící model Hitachi DZ-BX35E DVD CAM a kamera DZ-GX5100E je náhradou za DZ-GX3100E DVD CAM.

Výrobní závod v žateckém Trianglu, jehož linky se mají rozjet v červnu 2007, v budoucnosti při plném plánovaném provozu nabídne pracovní příležitosti až 2 000 zaměstnancům.




Výroba by měla být zaměřena na televize a obrazovky, při plném nasazení bude možné měsíčně vyprodukovat až 160 000 televizorů s velkou úhlopříčkou a 50 000 plasmových modulů. Svou velikostí a výrobní kapacitou se stane jedním z největších výrobních center společnosti Hitachi.


Na závěr jen pár vysvětlujících komentářů k prezentaci společnosti Hitachi. Kliknutím na obrázky se zobrazí snímky ve vyšším rozlišení



Zástupci společnosti Hitachi před novináři


Základní informace o výkonu továrny v žateckém Tringlu


Od LCD HD k LCD full HD, od Plasma HD k Plasma Full HD


2 metry před televizí s úhlopříčkou 50 palců mají přinést divákovi stejný zážitek jako na nejlepším místě v kině


Vysvětlující obrázek k technologii FRC, která zlepšuje plynulost obrazu. Na místo běžného zpracování obrazu 3-2 pull down střední obrázek dopočítává z předchozích a následujících dvou snímků


Do prodeje se zatím dostávají televizory H a T, brzy by se měly objevit i modely X, vybavené i pevným diskem


Vývojová a prodejní řada videokamer Hitachi


Proč přechod k jinému médiu? Porovnání jednotlivých činností s videokamerou. Na levé straně jsou trochu zakryty vysvětlující tlačítka, takže shora dolů: Pořizování záznamu, Přehrávání, Editace a zcela dole Archivace


Stručná charakteristika nových videokamer


Je to skutečně "off topic", ale z 24. poschodí hotelu Corinthia je na hlavní město opravdu krásný pohled. Linkovaný snímek je v rozlišení 1800 x 600.

Foto: Hitachi a autor

Byl pro vás článek přínosný?