Hlavní navigace

Hledání duplicitních souborů v Průzkumníkovi souborů - 1.díl

17. 4. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možná se budete divit, co všechno dokáží ve Windows funkce integrované v Průzkumníku souborů.

Pro vyhledání duplicitních souborů a následné utřídění vaší sbírky fotografií můžete použít speciální (a často placené) nástroje, nicméně se dá tento náročný úkol zvládnout i pomocí Průzkumníka souborů, který je integrován v operačním systému Windows.

Úvod

Velmi často se v redakci objevují dotazy, jak se na počítači co nejsnáze zbavit duplicitních souborů obrázků. Zřejmě nejsnazší odpovědí je použití specializovaného softwaru, který tyto duplicitní soubory obrázků najde a odstraní. Pravdou je,, že jsme v minulosti několik takových nástrojů vyzkoušeli a do šli jsme k závěru, že ty nejlepší, jako je například Duplicate Sweeper od firmy Wide Angle Software, se bohužel pro uživatele musí platit. Pokud navíc nejste extrémně důvěřiví a nespoléháte se úplně na činnost těchto programů (což byste ostatně nikdy neměli, když se v mnoha případech jedná z vašeho pohledu o jedinečné snímky!) , pak nakonec stejně možná skončíte u ručního porovnávání.

Je to škoda, zvláště když si uvědomíte, že ve svém počítači již máte relativně výkonný prohlížeč multimediálních souborů, a to doslova na dosah ruky – ano, jedná se o program průzkumník souborů. Proč po těch mnoha letech jeho existence a vylepšování ještě stále nemá funkci pro vyhledání duplicitních souborů, to tedy skutečně nevíme. Možná vás ale překvapí, že i bez této funkce dokáže program Průzkumník souborů pracovat s duplicitními soubory, i když z vaší strany to bude chtít trochu více snahy.

Ještě předtím, než se pustíme do práce s Průzkumníkem souborů, pro vás máme dvě poznámky, popř. upozornění. Za prvé: určitě není od věci, když si před každým důkladnějším úklidem vytvoříte zálohu. Za druhé: máte-li ve svém počítači spoustu multimediálních souborů v méně běžných formátech, pak vyzkoušejte zdarma dostupný program Media Preview od firmy Babelsoft, který dokáže vytvořit náhledy a zobrazit tak ukázky obsahu těchto souborů.

Vyhledání a uspořádání souborů

Pomocí klávesy F3 nebo pomocí panelu pro vyhledávání nejprve vyhledejte všechny vaše multimediální soubory. Obvykle by se mělo jednat o soubory s příponami .jpg, .mpg, .avi a dalšími, nicméně mějte na paměti, že existuje celá řada jiných a méně běžných formátů. Pokud nevíte, které všechny typy multimediálních souborů máte na počítači, pak je nejvyšší čas se s nimi seznámit.

Pokud tyto soubory nemáte ještě nijak uspořádány, pak zvažte, zda nebude nejvhodnější, když si tyto soubory zkopírujete do jednoho umístění. Nemusí se nutně jednat o jednu složku, ale mohou být umístěny do podsložek v jedné hlavní složce, kde bude jejich prohledávání daleko rychlejší.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?