Hlavní navigace

Hledáte náhradu za LastPass? Tady máte několik bezplatných alternativ

18. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Populární správce hesel LastPass oznámil změny. Omezí bezplatnou verzi, hodlá tak přimět uživatele, aby si objednali placenou variantu. Pokud chcete LastPass nahradit jiným bezplatným správcem hesel, máte řadu možností.

Změny, které LastPass oznámil, začnou platit za měsíc – přesně od 16. března. Úpravy se týkají bezplatné verze (více na blogu LastPass). Tu od uvedeného data budou moct uživatele používat pouze na jednom vybraném zařízení – buď na pevném počítači či notebooku nebo na mobilním zařízení (chytrém telefonu, tabletu nebo chytrých hodinkách).

První nastavení mobilu, notebooku nebo tabletu bude u bezplatné verze záležet na tom, z jakého zařízení se uživatel od 16. března přihlásí. Možnost přepnout typ zařízení pak bude mít každý uživatel ještě třikrát, pak už bude mít smůlu. Detaily omezení najdete zde.

Cíl LastPassu je jasný. Chce uživatele bezplatné verze donutit, aby přešli na tu placenou. Tu firma nabízí dočasně za zvýhodněnou cenu (2,25 dolarů měsíčně, platí ale jen na první rok a při platbě za celý rok). Obvyklá cena je 2,9 dolarů za měsíc (při roční platbě).

Kolik uživatelů od LastPassu odejde, není samozřejmě ještě jasné. Každopádně. máte hned několik plnohodnotných náhrad. Pojďme se na ně podívat.

Co se dozvíte v článku
  1. Bitwarden
  2. Zoho Vault
  3. LogMeOnce
  4. NordPass
  5. Myki 
  6. Správce hesel od Google
  7. Klíčenka na iCloudu
  8. Další alternativy

Bitwarden

Bitwarden je známý správce hesel s otevřeným zdrojovým kódem. Nabízí solidní škálu funkcí, včetně ukládání neomezeného počtu položek, synchronizaci mezi zařízeními i generování hesel. Můžete si samozřejmě pořídit i placenou verzi, ta vás ale vyjde třeba jen na 10 dolarů za rok. Všechny cenové plány najdete zde.

Zoho Vault

Bezplatná verze správce Zoho Vault nabízí neomezené ukládání hesel a poznámek, přístup z počítačů i mobilních zařízení, dvoufaktorovou autentizaci a generování hesel. U placených verzí si můžete vybrat z několika variant, ta nejlevnější vás vyjde na necelý dolar měsíčně. Ceny jednotlivých verzí najdete zde.

LogMeOnce

Bezplatná verze LogMeOnce nabízí neomezený počet hesel, použití aplikace na neomezeném počtu zařízení spolu s automatickým vyplňováním, synchronizací, generováním hesel a dvoufaktorovou autentizací. Musíte ale počítat s tím, že se vám u aplikace budou zobrazovat reklamy, protože bezplatnou verzi financují její tvůrci právě z nich. Můžete si samozřejmě pořídit i placenou verzi. Ta nejlevnější vás ve variantě pro osobní využití vyjde na 2,5 dolarů měsíčně.

NordPass

U bezplatné verze NordPassu máte k dispozici neomezený počet hesel i synchronizaci mezi zařízeními. Aplikace nemá omezený počet nebo typ zařízení, na kterých ji můžete využívat. Jeden nedostatek tu ale je, a to ten, že aplikaci můžete používat v jednu chvíli jen na jednom zařízení. Pokud tedy NordPass zapnete v telefonu, budete odhlášeni z verze na vašem počítači. Prémiová (placená verze za 1,19 euro měsíčně) toto omezení nemá.

Myki 

Řada správců hesel ukládá data (tedy i hesla) do cloudu, což některým opatrnějším uživatelům nemusí vyhovovat. V případě bezplatné aplikace Myki Password Manager zůstávají hesla ve vašem telefonu a podle potřeby se synchronizují s dalšími zařízeními, pokud k tomu dáte souhlas. Pro větší bezpečnost se zároveň používá dvoufaktorové ověření. Myki nabízí pochopitelně i placené verze, primárně jsou určené pro větší skupinu uživatelů.

Správce hesel od Google

Správce hesel nabízí pochopitelně i Google. Musíte ale využívat prohlížeč Google Chrome, abyste mohli správce využívat. Funguje víceméně bez problému na všech typech zařízení a mohou ho využívat i majitele produktů od firmy Apple. 

CS24

Klíčenka na iCloudu

Majitele produktů značky Apple mohou samozřejmě využít Klíčenku na iCloudu, která je součástí celého ekosystému kalifornské značky. Lze ji využívat napříč zařízeními. Funguje dobře pro ukládání hesel (bez omezení počtu), lze ji ale skutečně použít jen na přístrojích s logem vykousnutého jablka.

Další alternativy

Aplikacích podobných LastPassu je samozřejmě daleko víc. Můžeme jmenovat třeba RoboForm, KeePassDashlane nebo Enpass. Je jen na vás, pro kterou aplikaci se rozhodnete. Určitě ale má šanci LastPass nahradit a nezaplatit za to ani cent.

Byl pro vás článek přínosný?