Hlavní navigace

HP odhaluje novinky v operačním systému WebOS 2.0

2. 9. 2010

Sdílet

Palm již má na kontě smartphony založené na předchozí verzi operačního systému WebOS (Palm Pre a Palm Pixi) a společnost HP, nový majitel této firmy, potvrdila, že bude i dále využívat WebOS ve smartphonech a stejně tak i v tabletech a netboocích.

Společnost Hewlett-Packard dokončila akvizici firmy Palm 1. července. Představitelé HP potvrdili, že vydají tablet běžící na WebOS na začátku roku 2011, nicméně nebylo specifikováno, kterou verzi operačního systému WebOS bude tento produkt využívat. Jiný HP tablet založený na Windows 7 pro firemní zákazníky je očekáván už na podzim roku 2010. A mimo to ještě společnost HP údajně pracuje na tabletu využívajícím operační systém Android, ačkoliv podle některých blogerů byl vývoj tohoto zařízení odložen, firma HP se k tomuto tématu odmítla vyjádřit.

Palm již oznámil SDK (Software Development Kit) pro operační systém WebOS 2.0 a na svém webu prozradil několik novinek včetně funkcí "Stacks" pro lepší multitasking a "Quick Actions", což je funkce pro hledání na internetu nebo vytvoření emailu bez nutnosti spouštět nějakou aplikaci.

Funkce Stacks nového operačního systému WebOS 2.0 povyšuje karty, které byly viděny u Palmu Pre, o úroveň výše, jelikož můžete související karty seskupit do "zásobníků", vysvětlují zástupci Palmu. Tato změna je navržena za účelem snížení nepořádku v datech a měla by usnadňovat přepínání mezi úkoly. Uživatel může sám uspořádávat karty nebo je operační systém srovná sám.

Funkce Quick Actions je součástí nástroje, který Palm nazývá "Just Type", což je nové jméno pro univerzální vyhledávání. Pomocí Quick Actions může uživatel napsat email, změnit svůj status na sociálních sítích nebo hledat na webu a to bez nutnosti spustit jakoukoliv aplikaci.

Vývojáři, kteří využijí funkci Just Type, budou moci nabídnout uživatelům ve svých aplikacích real-time návrhy po dobu, kdy budou na zařízení zachována data této aplikace.

Mezi další novinky patří dále například funkce "Exhibition", jež dovoluje uživatelům vidět aplikace i když je Palm zařízení umístěno do dokovací stanice Touchstone Charging Dock. Exhibition funkce může být přidána do jakékoliv existující aplikace, takže již nic nebrání například sledování prezentace fotek během dobíjení. Součástí nové verze OS jsou i HTML5 rozšíření.

Palm prozradil, že veřejnost by se nového operačního systému WebOS 2.0 měla dočkat později v tomto roce, i když není jisté, zda se všechny zmíněné novinky a změny objeví již v prvním veřejné verzi tohoto systému.

Byl pro vás článek přínosný?