Hlavní navigace

HP vyprodává svoje tablety prakticky „zadarmo“

22. 8. 2011

Sdílet

Dva dny po ohlášení restrukturalizace a zrušení výroby přístrojů s webOS snížilo HP ceny tabletů TouchPad natolik, že se nich staly prodejní hity.

HP konkrétně začalo ve výprodeji nabízet model tabletu TouchPad s Wi-Fi a 16 GB paměti za neuvěřitelných 99 dolarů a se 32 GB pak za 149 dolarů. Tablety, o které původně zákazníci údajně neměli vůbec zájem, se nyní prodávají rychlostí blesku a je poměrně obtížné najít nějaké volné. To je umocněné i skutečností, že obchodníci již dříve poslali svoje zásoby TouchPadů zpátky HP, protože o ně prý nebyl vůbec žádný zájem. Důvodem byla nejen silná konkurence na trhu, ale i poměrně malá marketingová a PR podpora, kdy HP uvedlo TouchPad prakticky v tichosti a okolo celé platformy se objevovalo jen minimum zpráv. Také recenze tabletu nedopadly nejlépe a i přes jeho solidní hardwarovou výbavu celkový dojem kazila celková nízká rychlost.

I přes to, že jde o platformu, kterou HP prakticky odsoudilo k zániku a de facto uznalo, že šlo o omyl, je aktuální cena natolik dobrá, že se jí prakticky nedá odolat. HP pravděpodobně bude s výprodejem pokračovat, dokud se nezbaví posledních kusů. Původně svoje tablety, které měly být konkurencí pro iPad 2, nabízelo HP od 499 dolarů (32 GB model pak za 599 dolarů, v ČR to pak bylo kolem 20 000 Kč), což řada uživatelů brala spíš jako vtip. Následně došlo ke zlevnění o 100 dolarů, ale ani to nestačilo na zvýšení zájmu. Za 99 dolarů ovšem nemá TouchPad prakticky konkurenci.

Co se týká budoucnosti WebOS, který HP koupilo loni spolu se společností Palm, firma chce dále pokračovat v podpoře tohoto operačního systému a také v jeho dalším vývoji. Otázkou je, jak tyto aktivity budou vypadat v praxi a zda nepůjde jen o umělé udržování „mrtvého na přístrojích“.

Více o radikálních změnách ve společnosti HP najdete v článku HP končí s tablety, smartphony a nejspíš i s výrobou PC.

Byl pro vás článek přínosný?