Hlavní navigace

Hranice rychlosti přenosu dat se neskutečně posouvají

17. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Nároky na výpočetní výkon počítačů, rychlost procesorů, pamětí a paměťových úložišť roste obrovskou rychlostí; velikost komponentů se oproti tomu stále snižuje. Největší problém do budoucna však velké společnosti vidí v rychlosti přenosu dat, který je nyní podstatně omezen.

Google, IBM, Samsung i Dell se obávají právě tohoto problému, kdy hrozí, že se počítače výrazným objemem přenášených dat „zadusí“. Dva nové standardy od dvou konsorcií mají přinést opravdu znatelný nárůst v rychlosti přenosu dat a to, dle některých odhadů, již na začátku příštího roku.

Konektor skupiny OpenCAPI Consortium přinese výrazné zlepšení v oblasti data bandwidthu. V pátek oznámená technologie propojí úložnou paměť, RAM, GPU a CPU na podobném principu jako PCI-Express 3.0; oproti němu však nabídne desetinásobnou rychlost s přenosy pohybujícími se kolem 150 Gb/s.

S neustále se zvyšující rychlostí procesorů, grafických karet a pamětí by měl OpenCAPI držet krok, říká Brad McCredie z IBM.

Výrazné hardwarové posuny výkonu nyní přicházejí u grafických karet, které se připravují na zvládnutí virtuální reality, rozšířené reality, umělé inteligence a dalších nesmírně složitých a pokročilých výpočtů.

Uplatňují se také superrychlé technologie typu 3D Xpoint a nové druhy paměťových úložišť a RAM zároveň, z nichž některé jsou až desetkrát rychlejší než současná SSD a mají desetinásobnou hustotou zaznamenané informace než DRAM.

První OpenCAPI porty se uplatní na Power9 serverech IBM, které se chystají na příští rok. S novým portem počítají i Google a Rackspace, které jej využijí u vlastních Zaius Power9 serverech.

Výrobci se na novou technologii připravují, kupříkladu některé grafické karty Radeon od jednoho z členů konsorcia AMD již budou s OpenCAPI kompatibilní. Jako první OpenCAPI získají superpočítače a servery s architekturou x64, postupem několika málo let by se pak technologie, jak je již zvykem, měla dostat i k osobním počítačům.

Členem konsorcia není Intel, což je pro skupinu citelná nevýhoda. Žádné velké problémy Intelu vstoupit nebrání, musel by však upravit své I/O technologie. Vzhledem k tomu, jak se firma brání vstupu i do jiných skupin, které usilují o inovace a pokrok v oblasti serverů, se jeho brzký vstup do konsorcia příliš pravděpodobným nejeví.

soutez_casestudy

Konstrukčně OpenCAPI vychází z CAPI portu IBM, který již nyní využívá u své řady serverů Power.

Druhé velké konsorcium se nazývá Gen-Z a informovali jsme o něm nedávno.

Byl pro vás článek přínosný?