Hlavní navigace

IDC: Prodeje mobilů strmě rostou

2. 5. 2010

Sdílet

Společnost IDC informovala o globálních dodávkách mobilních telefonů, kdy podle jejích údajů došlo k meziročnímu nárůstu prodejů téměř o 22 %.

Analytici IDC poukazují také na rostoucí prodeje smartphonů, které koreluje s ekonomickým oživením ve světě. Např. společnost RIM, výrobce přístrojů BlackBerry, se poprvé dostala mezi pět největších světových výrobců mobilních telefonů.

Během prvního kvartálu 2010 bylo prodáno 295 milionů mobilů všech typů, zatímco před rokem, v době nejhlubší recese, to bylo podle IDC jen 242 milionů a tehdy došlo k meziročnímu propadu o 17 % - jednalo se tak o jedno z nejhorších čtvrtletí pro výrobce mobilů (a nejen pro ně).

Ramon Llamas, analytik IDC, komentuje situaci slovy, že dvouciferný nárůst je velmi dobrou zprávou pro tento průmysl. Řada výrobců v prvním čtvrtletí uvedla nové přístroje, které byly uživatelsky zajímavé, což zvýšilo zájem na trhu. Růst má vydržet v celém letošním roce, i když pravděpodobně nedosáhne celkové úrovně dodávek v prvním čtvrtletí. Letos by mělo dle IDC konkrétně dojít k meziročnímu růstu o 11 %.

První místo obhájila tradičně Nokia se 108 prodanými mobilními telefony v prvním čtvrtletí. Na druhém místě skončil Samsung se 64 miliony, na třetí pozici pak LG s výrazným odstupem – 27 miliony dodanými mobily na trh. Na čtvrtém a pátém místě pak skončily firmy RIM a Ericsson se 10,6, respektive 10,5 dodanými přístroji. Z první pětky naopak zcela vypadla Motorola, která (i přes úspěch svého Droida) prodala celkem jen 8,5 milionu mobilů.

Motorola se propadá již od roku 2004, kdy se trh začal přeorientovávat od jednoduchých telefonů směrem k sofistikovanějším přístrojů a smartphonům, tvrdí analytici IDC. I když nyní Motorola také již nabízí smartphony s Androidem, hraje pro její konkurenty, jakými jsou RIM a Apple, jejich již zavedená pozice v tomto segmentu.

Byl pro vás článek přínosný?