Hlavní navigace

IFTTT – pomocník pro váš život online - 2.díl

9. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © cienpiesnf - Fotolia.com
Z předchozího dílu víme, o čem vlastně celý seriál bude, a proto se v dnešním dílu můžeme věnovat konkrétnímu představení služby IFTTT a tomu, jak funguje. Vytvoříme si účet a seznámíme se s kanály, s nimiž IFTTT pracuje.

Také rádi používáte různé internetové služby, jako je Twitter, Facebook, Evernote, Feedly a spol.? A také vás mrzí, že tyto služby fungují pouze izolovaně? Přivítali byste nějaký nástroj, který by umožnil vzájemnou spolupráci a komunikaci mezi různými internetovými službami? Pokud jste si na tyto otázky odpověděli kladně, pak vězte, že jste to právě vy, pro které máme řešení v podobě možná na první pohled poněkud záhadné zkratky IFTTT. Pojďte objevit její kouzlo a sílu!

1. dílIFTTT – pomocník pro váš život online -- úvod

IFTTT – If this, then that – představení služby

V poněkud tajemné zkratce IFTTT se skrývá podstata služby. Zkratka IFTTT pochází ze slov fráze „If this, then that“. V přeneseném smyslu slova by se tato fráze dala přeložit takto: „Pokud nastane nějaká událost, pak ať se na tuto událost předepsaným způsobem zareaguje“. Základní podstata této služby je pak vyjádřena právě v této frázi, v tomto jednoduchém vztahu příčiny a následku. Jakmile tedy nastane nějaká událost, objeví se i reakce na ni. Konkrétním příkladem takového předpisu, s nimiž IFTTT pracuje, je třeba tento: Pokud se vám na Instagramu zalíbí nějaká fotografie, tak ať ji IFTTT automaticky uloží do vámi vybrané složky na Dropboxu. Toto je základní myšlenka služby IFTTT.

Ovšem ještě předtím, než si začnete hrát s předpisy, budete se muset přesunout na internetovou stránku služby IFTTT, kde si musíte vytvořit účet a k tomuto účtu následně přidružit několikero kanálů.

Drobná ochutnávka z velkého množství kanálů, které IFTTT podporuje

Pod pojmem kanál se ve službě IFTTT rozumí název webové služby popřípadě nějaká operace. V současnosti podporuje IFTTT 67 různých kanálů, které reprezentují spoustu velmi populárních služeb, přičemž IFTTT dokáže provozovat řadu různých operací, jako je volání či poslání zprávy, nebo poslání e-mailu.

Seznam všech v současnosti dostupných kanálů naleznete na internetové stránce https://ifttt.com/channels. Většinu z nich bezpochyby již znáte: Craigslist, Dropbox, Evernote, Facebook, Flickr, Foursquare, Instagram, SkyDrive, Twitter, YouTube či třeba řada služeb od Googlu. A to je jen ona pověstná špička ledovce. Zcela nová aplikace iPhone IFTTT dokonce dokáže přidávat kanály k vašim aplikacím, které v telefonu používáte pro připomínky, kontakty či fotografie. (V očekávání je i verze pro operační systém Android).

Jakmile si projdete seznam kanálů a některé z nich aktivujete – v základním režimu stačí, pokud povolíte přístup službě IFTTT k vámi používaným službám nebo poskytnete svoje osobní údaje. A můžete začít.

CS24

Teprve nyní ale začíná až ta správná věda!

Příště si vytvoříme trigger, neboli spouštěč události, který aktivuje předpis v IFTTT. Celý díl bude věnován podrobnému vysvětlení všech možností, které při vytváření triggeru můžete použít.

Byl pro vás článek přínosný?