Hlavní navigace

IFTTT – pomocník pro váš život online - 6.díl

13. 8. 2013

Sdílet

 Autor: (c) arrow - Fotolia.com
V dnešním, již závěrečném dílu, se budeme zabývat úpravou již hotových předpisů a několika tipy, na něž můžete zaměřit svoji pozornost, pokud se vám služba IFTTT tak zalíbí, že se jí budete chtít věnovat podrobněji.

Také rádi používáte různé internetové služby, jako je Twitter, Facebook, Evernote, Feedly a spol.? A také vás mrzí, že tyto služby fungují pouze izolovaně? Přivítali byste nějaký nástroj, který by umožnil vzájemnou spolupráci a komunikaci mezi různými internetovými službami? Pokud jste si na tyto otázky odpověděli kladně, pak vězte, že jste to právě vy, pro které máme řešení v podobě možná na první pohled poněkud záhadné zkratky IFTTT. Pojďte objevit její kouzlo a sílu!

1. dílIFTTT – pomocník pro váš život online -- úvod

2. dílIFTTT – If this, then that – představení služby

3. dílVytvoření triggeru (spouštěče)

4. dílNastavení následků a aktivaci předpisu

5. dílNěkolik hotových předpisů pro vaši inspirací

Úprava předpisu

Na výše uvedených řádcích jste se dozvěděli, jak a kde získat předpisy poskytnuté ke sdílení. Jenže co dělat, pokud vám některý vyhovuje pouze částečně? Odpověď je snadná: je třeba nasadit nástroje pro úpravu předpisů, které služba IFTTT poskytuje také.

Ikonky pro rychlou volbu při práci s předpisy se nacházejí u každého úkolu vpravo, a to na stránce My Recipes (Moje předpisy)

Když se v internetovém prohlížeči přesunete na internetovou stránku My Recipes (Moje předpisy), naleznete na ní přehled všech vašich předpisů. Vedle každého se pak zobrazuje řádek s ikonkami, které vám umožní provádět s předpisy nejrůznější akce – můžete je tak zde rychle deaktivovat, smazat či upravit. Každá ikonka pak vskutku dělá přesně to, co se od ní očekává. Předpisy, které deaktivujete, se zobrazí šedým písmem.

Rozbalené rozhraní s možnostmi pro práci s předpisy: políčka Trigger a Action se na internetové stránce IFTTT nacházejí pod čarou

Po klepnutí na samotný předpis nebo na trojúhelníček, který se nachází vedle ikonky pro sdílení předpisu, vám zobrazí úplný seznam možností pro práci s příslušným předpisem IFTTT. V tomto seznamu uvidíte několik nových ikonek. Jedna ukazuje aktivitu předpisu, přičemž vás přesně informuje o tom, kdy byl vyvolán a proveden trigger předpisu. Další tlačítko s názvem Check (Zkontrolovat) vám umožní zjistit, zda je předpis stále ještě funkční. Umožňuje vám tak zjistit, zda náhodou nějakým způsobem nedošlo k poškození předpisu.

CS24

Když se přesunete níže, uvidíte políčka Trigger a Action týkající se daného předpisu. Tato políčka vám umožní vyladit detaily předpisu. Přes toto rozhraní s možnostmi bohužel nemůžete měnit triggery a akce na vyšší úrovni. To znamená, že pokud byste chtěli, aby se obrázky z Instagramu od této chvíle neukládaly do Dropboxu, ale na SkyDrive, pak budete muset vytvořit úplně nový předpis.

Univerzální použití

Nyní již znáte základní ovládání a principy služby IFTTT, takže vám již nic nebrání, abyste se začali v práci s touto službou zdokonalovat a stát se mistry. Tato služba možná vypadá poměrně jednoduše, nicméně i její velmi snadno použitelné rozhraní je schopné velkých věcí, a to zejména tehdy, pokud se rozhodnete spojit tuto službu s vlastními Yahoo Pipes nebo se spoustou rozšíření pro Dropbox, Google Drive či Evernote.

Byl pro vás článek přínosný?