Hlavní navigace

Ignorujete počítače? Stále jde o obrovský trh, ve kterém jsou peníze

19. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Poskytujete služby přes internet nebo vyvíjíte software a zaměřili jste svou pozornost zcela na mobilní zařízení? Uvedeme vám několik důvodů, proč byste své zaměření měli ještě přehodnotit.

Proč dává zacílení na desktop stále smysl?

Pokud se na situaci podíváte čistě statisticky a z globálního pohledu, může fokus na mobilní zařízení skutečně dávat smysl. Dle služby Statcounter totižjiž 60 % světové populace prohlíží webové stránky z mobilních zařízení a tento podíl stále roste. Jenže podrobnějším zkoumáním dospějete k tomu, že vývoj webových aplikací i pro klasické počítače stále rozhodně není za zenitem.

Je totiž zajímavé, že mezi země, kde je podíl mobilních zařízení nejvyšší, nepatří země nejbohatší. Chytré telefony v internetovém provozu naopak dominují v relativně chudších zemích. Mobilní telefon je cenově dostupnějším a do značné míry univerzálnějším zařízením než je počítač.

Zaměříme-li se ale na produktivitu, klasická výpočetní zařízení stále jasně vítězí. A to je věc, na kterou musíte brát ohled.

Desktopoví uživatelé jsou ochotní za software platit

Mobilní telefony ve větší míře používají jako primární zařízení obyvatelé rozvojových států či mladá generace. Jenže ti zpravidla využívají tato zařízení pouze ke konzumaci obsahu a preferují aplikace dostupné zdarma.

Korporátní klientela a profesionálové v IT naopak využívají ke svému povolání desktop. A něm i webové aplikace. Za tyto webové aplikace jsou přitom ochotni zaplatit. Není náhodou, že největší softwarové společnosti desktopový byznys neopouštějí. Zmínit můžeme Microsoft a jeho balík Office, Adobe a jeho Creative Cloud nebo třeba Apple, který ani přes úspěch svých telefonů rozhodně nezanevřel na své počítače Mac.

Dokážete přinést hodnotu? Lidé to ocení

Na co byste se měli zaměřit? V době rostoucích úrokových sazeb bude pro startupy stále náročnější financovat svůj rozvoj. Dlouhodobě ztrátové firmy budou mít problém získat bankovní úvěry či zájem investorů. Situace se pravděpodobně bude v tomto ohledu normalizovat a na výsluní se dostanou především ty společnosti, jejichž software dokáže přinést skutečnou hodnotu svým uživatelům. Úspěch se přitom v tomto ohledu měří především schopnostígenerovat tržby a udržet si ziskovost.

soutez_casestudy

Právě vývoj pro desktopy může být cestou, jak těchto cílů snáze dosáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?