Hlavní navigace

Intel Atom přetaktován pomocí dusíku

27. 11. 2008

Sdílet

Procesory Intel Atom jsou díky své velikosti a spotřebě určeny zejména do nejmenších počítačů jako jsou netbooky a malé nenáročné desktopy. Australský tým ladičů ale vzal poněkud z jiného úhlu pohledu.

CS24

Vše začalo v říjnu, kdy společnost MSI představila nový BIOS pro své netbooky MSI Wind. Ten umožnil změny některých položek v BIOSu jako je FSB nebo napětí, což obvykle notebooky nezvládají a neumí to ani nejlevnější desktopové základní desky. Když to viděli členové australského týmu ladičů Team Australia, byl námět na pokusy zcela jasný.

Desku i s procesorem z netbooku MSI Wind vyndali a vyměnili ji za něco lepšího. Jak správně tušíte, byl to komín určený pro tekutý dusík s teplotou pod -190 °C. Tím začali chladit jednojádrový procesor Intel Atom Atomem N270 na frekvenci 1,6 GHz a začali zvyšovat frekvence. Bohužel se však tento pokus příliš nevydařil, a deska i procesor na sobě daly velmi rychle vědět, že o něčem jako je tekutý dusík se jim ani nesnilo. Výsledná stabilní frekvence se totiž zastavila překvapivě nízko, a to už na 2,385 GHz, což je nárůst necelých 800 MHz, vyjádřeno v procentech ani ne 50 %.

Přesto je však nutné ocenit snahu australského týmu. Vzít totiž desku i s procesorem z notebooku, přimontovat na ni komín s dusíkem a dát se do práce, to už chce opravdu velkou kuráž!

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?