Hlavní navigace

Intel láká vývojáře, aby pro AI aplikace využívali jeho čipy Core Ultra

3. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Intel
Připadá vám to jako námluvy výrobců GPU s vývojáři her? Nám taky.

Intel oznámil, že rozšiřuje program označovaný jako AI Acceleration, na výrobce softwaru střední třídy a uvádí na trh vývojářský NUC s umělou inteligencí, aby tento proces popohnal. To vše ve snaze získat vývojáře pro značku Core Ultra.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Pro běžné uživatele je tento program stvrzením toho, že Intel nadále s dodavateli softwaru pracuje na integraci NPU do svého procesoru Core Ultra, aby z něj vytěžil skutečnou hodnotu, a nejen ohromoval nejnovějším módním označením. A je zde i nenápadné poselství: pokud se Intelu podaří přesvědčit vývojáře, aby používali jeho sadu nástrojů OpenVINO, která jim pomůže kódovat AI aplikace, pomůže to zajistit, aby čipy Intel Core Ultra byly preferovanými nebo „lepšími“ čipy pro AI.

Nemusí tomu tak sice být, ale snaha o naklonění si vývojářů softwaru se zdá být podobná způsobu, jakým výrobci grafiky spolupracují s vývojáři her, aby je přesvědčili, že mají do svých her přidávat funkce specifické pro GPU, a tím zajistit vyšší výkon.

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

Co přesně budou dodavatelé softwaru v oblasti umělé inteligence poskytovat, je zatím nejasné. Todd Lewellen, viceprezident a generální manažer PC ekosystému v divizi Client Computing Group (CCG) společnosti Intel, uvedl, že firma je na půli cesty ke svému cíli zapojit 100 největších nezávislých dodavatelů softwaru, s nimiž v říjnu spustila program AI Acceleration, a začala se přesouvat k dodavatelům střední třídy.

„Cílem číslo jedna je… rozšíření na více než sto milionů počítačů s umělou inteligencí do roku 2025 a jsme na dobré cestě k dosažení tohoto čísla,“ dodala Carla Rodriguezová, viceprezidentka Intelu a generální manažerka jejího ekosystému klientského softwaru.

Neuhodnete, jaká je letos nejžádanější dovednost na trhu práce Přečtěte si také:

Neuhodnete, jaká je letos nejžádanější dovednost na trhu práce

Vývojáři přesunou úlohy dříve specifické pro CPU na NPU, a uživatelé PC by tak mohli získat zpět přibližně 1,5 až 2,5 W energie – což by podle Lewellena stačilo na další hodinu výdrže baterie. Vývojáři, jako je Adobe, umisťují úlohy de-noisingu – odstraňování digitálního šumu – na integrovaný GPU, zatímco aplikace jako je třeba video editor Filmora, běží na CPU, GPU a NPU dohromady, což zvyšuje výkon.

soutez_casestudy

Intel však zatím mnoho neříká. Rodriguezová uvedla, že společnost je více než v polovině svého cíle do roku 2024 umožnit, aby 300 softwarových funkcí bylo poháněno umělou inteligencí – aniž by však řekla, o jaké funkce se jedná.

V některých ohledech je to povědomé: VHS vs. Betamax nebo HD-DVD vs. Blu-ray. Sada AI nástrojů Intelu je OpenVINO, zatímco AMD používá technologii nazvanou ROCm. Přinejmenším z neoficiálních informací vyplývá, že Intel je v lákání vývojářů k využívání OpenVINO mnohem aktivnější než konkurence. Pokud vývojáři dají přednost jednomu před druhým, může to v klání o AI PC pomoci rozhodnout o vítězi.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?