Hlavní navigace

Intel nabízí nové modely Atomů a spouští softwarové středisko AppUp

15. 9. 2010

Sdílet

Na konferenci IDF představili zástupcu Intelu kromě chystaných procesorů Sandy Bridge i několik softwarových i hardwarových iniciativ spojených se zvyšováním plánů na výrobu SoC produktů postavených na rodině procesorů Intel Atom.

Vzhledem k tomu, že v blízké budoucnosti se k internetu pravděpodobně připojí miliardy nových zařízení, Renee Jamesová, viceprezidentka a generální manažerka divize Intel Software and Services Group, a Doug Davis, viceprezident a generální manažer Embedded and Communications Group, hovořili o expanzi těchto procesorů do oblastí s vysokým tempem růstu, jako jsou netbooky, tablety, CE, integrované aplikace a inteligentní telefony.

Renee Jamesová během své prezentace v sanfranciském Moscone Center nastínila, jak úzce integrovaný a optimalizovaný software nabídne novou úroveň výkonu, a to spolu se zcela novými funkcemi. Rovněž poukázala na nutnost vytvářet inovativní uživatelské zážitky napříč kontinuem výpočetní techniky. To znamená od osobních počítačů přes inteligentní telefony po tablety a automobily plus řadu dalších spotřebitelských zařízení připojených k internetu.

Viceprezidentka Jamesová zdůraznila, že je třeba, aby uživatelé mohli mezi jednotlivými operačními systémy bez problémů přecházet, a představila nové středisko Intel AppUp. Toto centrum nabízí jak bezplatné, tak placené aplikace pro zábavu, sociální sítě, hry i pro vytváření obsahu. Všechny tyto aplikace jsou optimalizované pro mobilitu a velikost displeje netbooku. Intel AppUp chce uživatele inspirovat k tomu, aby zkoušeli nové aplikace, proto nabízí taková řešení, díky nimž si uživatel může aplikaci před koupí nejprve vyzkoušet zdarma. Zákazníci poté často sáhnou po aplikacích, které by je jinak třeba nenapadlo koupit.

Doug Davis ve své prezentaci představil tzv. Tunnel Creek, novou řadu procesorů Intel Atom E600 SoC, navrženou speciálně pro integrované aplikace, jako jsou infotainmentové aplikace pro automobily, zařízení pro inteligentní síť a IP telefony. SoC integruje v čipu další funkce a obsahuje otevřený interkonekt, který dodává zařízení větší flexibilitu. Díky tomu je vývoj a úprava nových produktů snazší a společnosti jako OKI Semiconductor, Realtek Semiconductor a STMicroectronics mohou nabídnout čipové sady s interkonektem. Další produkty od firem jako Dialog Semiconductor a ROHM nabídnou regulaci napětí a synchronizaci hodin.

Davis rovněž představil procesor Intel Atom CE4200, dříve kódově označovaný Groveland. Jeho cílem je zajistit integraci TV a internetu.

SoC obsahuje podporu 3D a možnost šifrování H.264, kterou lze využít pro synchronizaci mezi spotřební elektronikou a přenosnými zařízeními. Stejně tak podporují vstupní stream, takže je možné s jejich pomocí projektovat efektivní aplikace pro brány.

O chystaných procesorech Sandy Bridge pro PC a notebooky si můžete přečíst ve včerejším článku Intel poodhalil druhou generaci procesorů Core i. Čeká PC další revoluce?

Byl pro vás článek přínosný?