Hlavní navigace

Intel se oklepal, v závěru roku si uzmul zpět část tržního podílu

4. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Návrat Intelu k procesorům pro levnější počítače vedl k mírnému zvýšení jeho tržního podílu.

Přestože šéfové AMD naznačovali, že na trhu s PC procesory firma během loňského roku posilovala, jak ukazují aktuální data, konkurenční Intel si v závěrečném kvartálu část tržního podílu vzal zpět.

Ačkoliv, ne že by se v AMD měli nějak znepokojovat. Intel ve sledovaném období zvýšil svůj tržní podíl o 0,8 % v segmentu procesorů pro stolní počítače, v segmentu mobilním si vedle ještě o maličko lépe – 1,2 %. Tablety a internet věcí do svého průzkumu společnost Mercury Research nezahrnuje. AMD si polepšilo pro změnu mezi servery. Mírný růst Intelu není až tak překvapivý. Firma, která bojovala s přechodem z 14nm výroby na 10nm a také s nedostatkem zásob, jenž ovlivnil už část roku 2019, se v důsledku těchto okolností částečně přeorientovala na hodnotnější produkty, vhodné pro prémiová PC.

soutez_casestudy

V závěrečných měsících uplynulého roku se pak postupně začala vracet zase i k procesorům pro levnější PC, které se prodávají ve větších objemech. Oproti tomu AMD se nachází v opačné situaci. Společnost si veřejně nestěžovala na nedostatky omezující výrobu a poptávka po jejích CPU a GPU zůstává nebývale vysoká.

„S rozšířením procesorů AMD Ryzen vzrostly naše tržby za procesory meziročně o více než padesát procent,“ uvedla výkonná ředitelka firmy Lisa Su. Tržby firmy byly dle ní v roce 2020 rekordní a AMD tak dosáhlo úspěchů, jaké v minulosti zaznamenával právě její největší konkurent.

Byl pro vás článek přínosný?