Hlavní navigace

Intel slíbil opravu chyby ve svých SSD discích do dvou týdnů

16. 8. 2011

Sdílet

Upgrade firmwaru by měl vyřešit chybu, která způsobuje selhávání solid state disků řady 320.

Intel konkrétně v pondělí slíbil vydání nového firmwaru v horizontu dvou týdnů. Tím by tedy měl vyřešit měsíce trvající kritiku, že na problém reaguje příliš pomalu. Již delší dobu totiž uživatelé upozorňují, že při výpadku napájení může dojít u SSD řady 320 ke ztrátě dat a po restartu se pak disk hlásí jako by měl kapacitu jen 8 MB. Intel chybu přiznat až v červenci s tím, že již údajně zjistil, kde je problém a že vydá firmware s opravou, jen v té době ještě neupřesnil, kdy přesně to bude.

Nový firmware pro SSD řady 320 od Intelu má být možno nainstalovat bez ztráty existujících dat, ovšem pokud již disk v rámci výpadku napájení selhal, nebudou ani s novým firmwarem data obnovena.

I když si uživatelé na fóru Intelu stěžují již delší dobu, podle výrobce je jich postiženo jen malé množství a majitelé disků podle jeho instrukcí měli kontaktovat službu pro péči o zákazníky, kde prý dostali další instrukce. Aby se uživatelé vyhnuli selhání, měli podle Intelu zejména dodržovat standardní proces vypínání PC a neodpojovat počítač z proudu předčasně. Intel také majitele disků požádal, aby si pro jistotu zazálohovali všechna svá data. Zasažené disky pak doporučoval Intel promazat nástrojem SSD Toolbox, aby byly zase provozuschopné, nicméně to mělo za důsledek i definitivní ztrátu všech dříve uložených dat. Doufejme tedy, že aktualizovaný firmware opravdu vyřeší všechny potíže a podobná situace se nebude již opakovat.

SSD řady 320 jsou na trhu od letošního března a první recenze byly poměrně pozitivní, zejména díky vyšší rychlosti oproti předchozí generaci, diskům X25-M. Ani těm se ovšem nevyhnuly problémy a i pro ně Intel v roce 2009 vydával firmware s opravou.

Byl pro vás článek přínosný?