Hlavní navigace

Intel spouští výrobu procesorů Medfield pro tablety

18. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Intel spouští masovou výrobu procesorů Medfield, určených pro smartphony a tablety. Prvními odběrateli jsou Lenovo a Motorola.

Intel MedfieldCOO Intelu Brian Krzanich oznámil, že jeho společnost upravila část svých výrobních kapacit na zmenšené Atomy určené pro mobilní zařízení. „Naši výrobní kapacitu budeme postupně přesouvat k produktům určeným pro mobilní přístroje – telefony, tablety i další zařízení,“ oznámil Krzanich tento týden agentuře Retuters. Podle analytiků jde o správné rozhodnutí, Intel se podle nich má zaměřovat nejen na tablety, ale i na smartphony, protože tento trh nyní prochází bouřlivým vývojem.

„Mobilní přístroje – mimo segment notebooků – jsou pro Intel nezbytné,“ řekl Dan Olds, analytik z agentury Gabriel Consulting Group. „Každý rok se prodají stovky milionů čipů architektury x86 pro počítače a servery, objem prodeje čipů ARM – nejběžnějších procesorů používaných v mobilech a tabletech – se pohybuje v řádu miliard a narůstá podstatně rychleji. Intel stále ovládá prostor počítačů a serverů, u smartphonů má jen nepatrný podíl a s tablety teprve začíná.“

Problém na trhu tabletů vězí v hegemonii iPadu od Applu. Dokud konkurenční produkty nezískají výraznější podíl, bude mít Intel, který teprve začíná, velké problémy získat dostatečně velké odbytiště pro své procesory. Měl by ale být připraven, protože Android se pozvolna prosazuje a ve druhé polovině vstoupí na trh nový silný hráč v podobě Windows 8. Podle analytiků zvolil Intel správné načasování. Pokud Windows uspěje, bude Intel připraven zásobovat výrobce dostatečným množstvím vhodných čipů. Microsoft sice chystá verzi systému pro technologii ARM, hlavní architekturou pro něj ale stále zůstává x86.

Intel oslovuje potenciální odběratele. Prozatím projevily zájem Lenovo a Motorola. Lenovo dokonce už představil na veletrhu CES smartphone K800 vybavený procesorem Medfield.

Byl pro vás článek přínosný?